Dammleden, slinga 11:1

Slingor - 11:1 Dammleden - ctl00_cph1_mainimg
Foto Magnus Mattisson

Längd: 12 km
Rastplatser: Två vindskydd och två rastplatser.
Parkering: Hammaren vid Gimo värdshus i västra änden av Bruksgatan eller vid badet.
Buss: 811, hållplats Bruksgatan

Vänta med vandring på Upplandsleden slinga 11:1

På grund av stormen Alfrida är delar av Upplandsleden i den östra delen av länet fortfarande svårframkomliga. Det ligger träd över leden, märkning kan ha försvunnit och det kan vara svårt att hitta tillbaka till leden när man rundat större mängder fallna träd. Träd som ligger i spänn, träd som hänger i andra träd och rotvältor kan vara farliga.

Skogsbolag och markägare arbetar hårt med att ta bort vindfällen. Leden kommer att röjas upp successivt under våren. På vissa sträckor kan dock det dröja.

För närvarande rekommenderar vi inte vandring på denna etapp. Vi lägger löpande ut mer information här och på Naturkartan.se.
Vill du vandra i östra Uppland välj gärna etapp 12:1 Floranslingan och etapp 8:1 Pansaruddenslingan. 

Startplatsen "Hammaren" ligger vid dämmet som förr reglerade vattenkraften till järnhanteringen. Här lades grunden till Gimo bruk år 1616 och 1795 uppfördes hammarsmedjan som du nu ser resterna av. Driften upphörde 1917.

Denna lättvandrade sträcka tar mellan 4 och 5 timmar beroende på hur långa rasterna blir och hur nyfiken du är. Stigen går ganska mycket på skogsvägar, i regel utan trafik, men också på stigar i skog och längs stränder. På flera ställen längs sjön kan du pausa och njuta av utsikt och fågelliv. Rastplatserna ligger på lagom avstånd för fika eller korvgrillning. Om du väljer att gå en sommarvandring medsols så kan du avsluta med ett dopp på den fina badplatsen nära parkeringen.

Hitta hit

Kör väg 288 eller 292 till Gimo. Kör in på Bruksgatan vid Sandviks-fabriken. Efter en kilometer kommer du till startplatsen vid Hammaren.

Karta

Kartor och bok

Det finns två kartor i skala 1:50 000 som tillsammans täcker hela Upplandsleden. 

Boken Vandra Upplandsleden innehåller etappbeskrivningar och turförslag.

Både kartorna och boken ges ut av Calazo förlag. De finns att köpa på Biotopia i Uppsala eller så kan du beställa dem från oss.

Gå till beställningssidan

Service

För information om mat och boende se etapp 10.