Etapp 9 Pansarudden–Kolarmora 8 km

Etapp9.jpg
© OpenStreetMaps bidragsgivare

Vänta med vandring på Upplandsleden etapp 9

 
För närvarande rekommenderar vi inte vandring på denna etapp. Vi lägger löpande ut mer information här och på Naturkartan.se.

På grund av stormen Alfrida är delar av Upplandsleden i den östra delen av länet fortfarande svårframkomliga. Det ligger träd över leden, märkning kan ha försvunnit och det kan vara svårt att hitta tillbaka till leden när man rundat större mängder fallna träd.

Var aktsam, gå inte nära träd som ligger i spänn, träd som hänger i andra träd och rotvältor som kan falla tillbaka.

Skogsbolag och markägare arbetar hårt med att ta bort vindfällen. Leden kommer att röjas upp successivt. På vissa sträckor kan dock det dröja.

Vill du vandra i östra Uppland välj gärna etapp 12:1 Floranslingan och etapp 8:1 Pansaruddenslingan. Från Gimo går det bra att vandra norrut förbi Österbibruk och ända till Älvkarleby.


Gillar du avslappnad vandring med vyer och lättgångna stigar? Då kan du sluta läsa nu. Den här etappen är för dig som vill ut på äventyr över stock och sten, omgiven av frodig grönska. Vandringen går på skogsstig längs med sjön Vällen.

Etappen startar vid norra parkeringen i Pansaruddens naturreservat. Reservatet omfattar ett område med gammal naturskog som inte brukas. Terrängen är ganska svårframkomlig på grund av många stenblock och fallna träd. Gör gärna ett besök vid glupen Rudbäcken innan du ger dig iväg. Den ligger alldeles nära parkeringen.

Leden går till att börja med längs en fin stig i kanten av ett gammalt hygge. Här är det lättgånget, men låt dig inte luras. När du närmar dig sjön Vällen smalnar stigen av och de kilometrar som följer fram till Hallstaviksvägen går genom blockrik terräng, över rötter, under ett grönskimrande tak. Sommartid känns det faktiskt lite som att vandra i en djungel. Marken täcks av ormbunkar eller mattor av liljekonvaljeblad. I nästa skikt breder hasselbuskarna ut sina grenar och högst upp vajar högresta granar.

Sjön Vällen ser du glimtar av lite då och då men det är inte helt lätt att ta sig ner till vattnet. Efter 1,5 km kommer du till en rastplats med bänk och eldstad som ligger på en liten udde. Passa på att ta en fika här.

En kilometer efter rastplatsen passerar du en gammal kyrkstig. Den har på lokalt initiativ röjts och märkts upp och går från Österbybygge fram till Vällen.

Ytterligare en bit länger fram kommer du till Björnsundets naturreservat. Reservatet saknar stigar och är inte utmärkt med någon skylt. I området trivs många ovanliga och hotade djur och växter. Björnsundet innehåller också en storblockig sträcka av Upplandsleden där du ibland kan få ta hjälp av både händer och fötter för att balansera dig fram. En riktig trollskog.

Efter 4,5 km går du över Hallstaviksvägen. Här finns en busshållplats, Kasbol. På andra sidan följer den här etappens enda vägvandring. Den är 1 km lång och går längs en liten grusväg genom skogen.

Från vägens slut är det 3 km kvar till etappmålet vid Kolarmoraån. Nära där Vällen övergår i Kolarmoraån ligger två vindskydd alldeles vid åkanten. Vindskydden är fina att övernatta i. Runt omkring står en tät skog av björkar och andra lövträd. 

Blockigt2_ER_.jpg

Djungel3_ER_.jpg  Rastplats_Vallen_ER_.jpg
T.h. Rastplatsen vid Vällen.

Storblockig_terrang_ER_.jpg
Storblockigt i Björnsundets naturreservat.


Karta från openstreetmap.org

Myrstack_ER_.jpg

Bra att veta

Längd: 8 km
Svårighetsgrad: En av Upplandsledens knöligaste sträckor med många stenar och rötter. I övrigt flack terräng. 
Start: Norra parkeringen i Pansaruddens naturreservat vid Vällen. 
Koordinater till starten (WGS84 DDM):
N 59°59.212', E18°21.234'
Rastplatser
Eldstad vid Vällen. Vindskydd och eldstad vid Kolarmoraån.
KommunikationerBusshållplats finns vid Kasbol ungefär mitt på sträckan. 

Hitta hit

Pansaruddens naturreservat ligger 9 km nordost om Knutby.

Med bil:Från väg 288 viker du av mot Hallstavik på väg 661 strax öster om Gåvsta. 2,5 mil senare passerar du över Vällen och ett par kilometer längre fram svänger du höger mot Vällnora och Bennebols bruk. Efter 4 km kommer du till norra parkeringen i Pansaruddens naturreservat. 

Med buss: Busshållplats finns mitt på sträckan vid Kasbol, där Upplandsleden korsar Hallstaviksvägen.

www.ul.se (Upplands lokaltrafik)

Vägkarta

Service mm


Rastplats vid Vällen, 1,5 km från starten
En sittbänk, eldstad och vedförråd på en liten udde vid Vällens strand.

Vindskydd vid Kolarmoraån
Två vindskydd vid Kolarmoraån. Eldstad och TC. Här går också bra att tälta. 

Läs mer om

Pansaruddens naturreservat

Björnsundets naturreservat

 

Kartor och bok

Det finns två kartor i skala 1:50 000 som tillsammans täcker hela Upplandsleden. 

Boken Vandra Upplandsleden innehåller etappbeskrivningar och turförslag.

Både kartorna och boken ges ut av Calazo förlag. De finns att köpa på Biotopia i Uppsala eller så kan du beställa dem från oss.

Gå till beställningssidan