Etapp 25 Gånsta–Boglösa 10 km

25_skog4_KV.jpg
Bred stig genom skogen från Gånsta. Foto: Karolina Vessby

En lättvandrad sträcka genom skog och längs elljusspår ner mot Mälaren. Från Enköping söderut finns två vägar att välja på för att komma till Boglösa. Huvudleden går genom skogen. Den alternativa sträckan, som tillsammans med huvudleden bildar en slinga av leden, 25:1, går längs gång- och cykelvägar ner till Bredsand och därefter en bit genom skogen innan den ansluter huvudleden igen.

Från parkeringen vid Gånstastugan följer huvudleden ett lättgånget och trevligt motionsspår. Efter drygt två kilometer lämnar du spåret och fortsätter först på skogsstigar och senare på skogsbilväg. Stigen har lagts om och leder dig därför lite i kringelikrokar. Ytterligare tre kilometer längre fram kan du välja att gå höger och komma till Bredsand med vandrarhem, camping och friluftsbad. Till Bredsand är det 1,5 km. Huvudleden fortsätter mot Lillkyrka.

Efter några kilometers vandring passerar du landsvägen. Om du tar vänster längs landsvägen och sedan första vägen till höger kommer du till Hemsta naturreservat, ett stort hällristningsområde som är väl värt ett besök.

Över öppna odlingsmarker når du landsvägen som går upp till Boglösa. Några hundra meter längre upp längs vägen vid en lada, där leden viker av från vägen igen, slutar etapp 25. En liten parkering finns ytterligare 300 m längre fram, vid skogsbrynet. En större parkering och busshållplats finns vid kyrkan i Boglösa.

25_sadesslag2_SA.jpg

Foto: Sara Arvidsson.

25_vandrare02x_SA.jpg

Foto: Sara Arvidsson.

Bra att veta

Längd: 10 km
Svårighetsgrad: Mestadels vandring längs lättgångna stigar. 
Start: Gånstagården, i södra utkanten av Enköping.
Koordinater till starten (WGS84 DDM):
N 59° 37.4356', E 17° 5.7241'
KommunikationerBusshållplats nära starten. Busshållplats med begränsad trafik vid slutet. 

Hitta hit


Med bil: Gånsta ligger i södra utkanten av Enköping, längs Boglösavägen. 
För att komma till Boglösa, kör Boglösavägen från Enköping. I första rondellen efter Gånsta tar du höger mot Boglösa och fortsätter vägen rakt fram. 
Med buss: Busshållplatsen Fagerudd vägskäl ligger några hundra meter väster om Gånsta. 
Till Boglösa går ett fåtal bussar på vardagar. 

Vägkarta

Upplands lokaltrafik

Enköping
I Enköping finns tågstation, busstation, mataffärer och restauranger. Enköping är känt för alla sina parker, stanna gärna här en stund och besök några av dem. 

Bredsand
Vandrarhem, camping och ett stort friluftsbad. 
Bredsands camping och stugby

Hemsta naturreservat
Hemsta är ett hagmarksområde med ett stort antal hällristningar. På Hemstahällen finns en stor ristning som innehåller runt 500 figurer. Gör gärna en avstickare hit. Här är fint att ta en rast. 
Läs mer om Hemsta naturreservat

Kartor och bok

Det finns två kartor i skala 1:50 000 som tillsammans täcker hela Upplandsleden. 

Boken Vandra Upplandsleden innehåller etappbeskrivningar och turförslag.

Både kartorna och boken ges ut av Calazo förlag. De finns att köpa på Biotopia i Uppsala eller så kan du beställa dem från oss.

Gå till beställningssidan