Välkommen ut på Upplandsleden

28_kohage2_SA.jpg

Om Upplandsleden

Den 50 mil långa leden slingrar sig från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr. En vandring ger dig rika naturupplevelser på ett lättsamt och avstressande sätt. Orange markeringar på träd och stolpar visar dig vägen genom Uppland.

På väg ut? Se även Naturkartan.se
På den här webbplatsen hittar du en överblick över ledens etapper och slingor.
På Naturkartan.se finns
 utförligare etappbeskrivningar och mer om aktuell service längs leden, inkl. tillgång till färskvatten för varje etapp. Naturkartan finns också som app.

Naturkartan.se/upplandsleden 

I filmen nedan kan du höra några personer berätta om sina favoritplatser längs Upplandsleden.

Aktuellt på leden

Provgå ny sträcka av Upplandsleden  i Heby kommun
Under några år har vi arbetat med en ny del av Upplandsleden genom Heby kommun. Nu är den färdigmärkt och går att provgå för alla nyfikna. 

Läs mer om den nya sträckan

Följ fågelkompisarna längs Upplandsleden!
Den 26 mars placerade vi ut tre stycken fågelkompisar längs Upplandsleden. Målet är att de under våren och sommaren ska få flyga runt till olika platser, längs olika etapper, med hjälp av besökare på leden. Talgoxen Tanja startar sin resa i Gropholmarnas naturreservat, etapp 16. Bofinken Boris startar i närheten av Borgardalsbadet, etapp 3 och hackspetten Hasse utgår från naturreservatet Härjarö. Här kan du följa deras resa!

Många ute i naturen
Många tar chansen att vara ute i naturen just nu. Det är väldigt bra, men innebär också att alla måste visa hänsyn. Vi uppmanar dig att följa de allmänna rekommendationerna som finns med hänsyn till coronautbrottet även i naturen. 

Tänk också på att ha hunden kopplad, följa parkeringsanvisningar och att ta med dina sopor hem. Ta med egen tvål och handsprit ut då det kan saknas i vissa utedass.

Varmt välkommen!

Ny Upplandsled i Heby kommun
Just nu jobbar vi med en ny dragning av Upplandsleden genom Heby kommun. Leden kommer att ansluta den befintliga Upplandaleden vid Siggeforasjön och därifrån gå via Huddunge upp till Ingbo källor. 

Den nya leden är för tillfället snitslad med orangefärgade snitslar. Större delen går på befintliga stigar eller mindre vägar, men längs vissa avsnitt behöver det bildas en ny stig. Snitslarna har suttit uppe ett tag och de kan vara svåra att följa.

Upplandsleden i Stockholms län

Upplandsstiftelsen förvaltar den del av leden som ligger i Uppsala län.

Information om leden i Stockholms län

Vandra även Vikingaleden!

Vikingaleden, som är en del av S:t Olavs-leden, kopplar ihop Upplandsleden med Roslagsleden, från Grisslehamn i öster till Gimo i väster.

Läs om Vikingaleden på PaxWalk.se

 logga_Upplandleden_40_ar_2020.jpg


Podd om Upplandsledens nyaste sträcka

Lyssna på ett avsnitt av Naturpodden där vi får följa med Daniel Schrire, från Biotopia, och  Emelie Runfeldt och Karolina Vessby, från Upplandsstiftelsen, ut till Heby och den nyaste sträckan av Upplandsleden som håller på att färdigställas.

Naturpodden

Kartor och bok


Papperskartor

Två papperskartor, Uppsala & Upplandsleden, samt Färnebofjärden & västra Upplandsleden, skala 1:50000täcker in hela Upplandsleden. 

Bok
Boken Vandra Upplandsleden innehåller etappbeskrivningar och turförslag.Kartor och bok ges ut av Calazo förlag. De säljs på Biotopia i Uppsala. Du kan också beställa dem från oss.

Digitala kartor
Digital karta finns på Naturkartan.se

Översiktskarta
Vi har också en översiktskarta med alla etapper som du kan ladda ner. 

Översiktskarta

Turförslag

För att hjälpa med tips på bra sträckor,  har vi satt ihop några olika förslag på dagsturer, tvådagarsturer och familjeturer. 
Våra turförslag

Vandringspass
Ladda ner vandringspass för Upplandsledens etapper och slingor

Synpunkter eller frågor?

Om du har synpunkter eller frågor om Upplandsleden kan du kontakta oss på:

Telefon: 070-611 60 70
E-post: info@upplandsstiftelsen.se

Upplandsstiftelsen är huvudman för Upplandsleden. Leden sköts av respektive kommuner i samverkan med föreningar och entreprenörer.

EU-flaggaEuropeiskajordbruksfondenfarg.jpg

Under ett projekt som pågått 2017-2020 har vi fått projektstöd från Landsbygdsprogrammet för att rusta upp och utveckla Upplandsleden.