Etapp 7 Knutby–Bennebol 13,5 km

Stortickuln_AO_.jpg
Stortickuln. Foto: Anders Olander.

 Vänta med vandring på Upplandsleden etapp 7

För närvarande rekommenderar vi inte vandring på denna etapp. Vi lägger löpande ut mer information här och på Naturkartan.se.

På grund av stormen Alfrida är delar av Upplandsleden i den östra delen av länet fortfarande svårframkomliga. Det ligger träd över leden, märkning kan ha försvunnit och det kan vara svårt att hitta tillbaka till leden när man rundat större mängder fallna träd.

Var aktsam, gå inte nära träd som ligger i spänn, träd som hänger i andra träd och rotvältor som kan falla tillbaka.

Skogsbolag och markägare arbetar hårt med att ta bort vindfällen. Leden kommer att röjas upp successivt. På vissa sträckor kan dock det dröja.

Vill du vandra i östra Uppland välj gärna etapp 12:1 Floranslingan och etapp 8:1 Pansaruddenslingan. Från Gimo går det bra att vandra norrut förbi Österbibruk och ända till Älvkarleby.
 

Det här är en lättvandrad, varierande etapp. Du går några kilometers längs väg i början, därefter är det mest skogsstigar. Leden passerar flera fina sjöar, ett naturreservat och de idylliska platserna Vällnora och Bennebols bruk.

Etappen startar i södra utkanten av Knutby, vid distriktsläkarmottagningen. Du följer landsvägen och ett elljusspår genom samhället. Efter drygt 2 km kommer du till Tarv där leden svänger in på en smal grusväg. Vägen leder över öppna fält fram till rastplatsen vid Hosjön. Här ligger ett vindskydd omgivet av hassel, björk, ek och stora tallar. En badplats finns 150 m längre fram. Är du här under april och maj kan det vara riktigt livat på sjön. Då ligger änder, gäss och svanar i stora flockar på vattnet medan havsörn och andra rovfåglar cirkulerar ovanför. Hosjön är en av Upplands främsta fågelsjöar.

Vandringen går vidare längs skogsstigar och över en lång spång fram till den trolska tjärnen Stor-Tickuln. Här ska du stanna till vid rastplatsen uppe på berget, med utsikt över det näckrosbeströdda vattnet. Leden rundar tjärnen och fortsätter längs en fin traktorväg som slingrar sig fram genom skogen. Efter 2 km viker du in på en stig som letar sig fram till Vällnora bruk vid Norrsjön. Det känns lite oväntat när de fina gamla bruken Vällnora, och 1,5 km längre fram Bennebol, dyker upp mitt ute i vildmarken. I Bennebol finns många gamla byggnader kvar och i Vällnora ett antal bruksarbetarbostäder. Stanna till ett tag, ströva runt och förflytta dig 300 år tillbaka i tiden. En fin utsiktsplats finns på södra sidan av vägen efter de sista husen i Vällnora.

Mellan Vällnora och Bennebol ligger Hästhagen-Kilholmens naturreservat. Här finns en slinga av Upplandsleden, slinga 7:1. Välj gärna den lite längre sträckningen genom reservatet när du fortsätter från Vällnora. Stigen går över blockmarker, genom lummig blandskog där många växter, fåglar och insekter trivs. Vill du ha en lättare vandring går du istället grusvägen mot Bennebol. 

Etappen slutar där Hästhagen-Kilholmenslingan kommer upp på grusvägen, alldeles före Bennebol.

Hosjon_vindskydd_AO.jpg   Hosjon_spang_AO.jpg

Vindskydd och spång vid Hosjön. Foto: Anders Olander

1.Vallnora_bruk_ELP_Vallen.jpg

Vällnora bruk. Foto: Upplandsstiftelsen

Vänta med vandring på Upplandsleden i östra delen av länet

På grund av stormen Alfrida är delar av Upplandsleden i den östra delen av länet fortfarande svårframkomliga. Det ligger träd över leden, märkning kan ha försvunnit och det kan vara svårt att hitta tillbaka till leden när man rundat större mängder fallna träd.

Var aktsam, gå inte nära träd som ligger i spänn, träd som hänger i andra träd och rotvältor som kan falla tillbaka.

 Stortickuln_AO_.jpg

Bra att veta

Längd: 13,5 km
Svårighetsgrad: Medel. Mestadels skogsstigar.
Start: Södra utkanten av Knutby, vid distriktsläkarmottagningen. 
Koordinater till starten (WGS84 DDM):
N59°54.447', E18°15.694'
Rastplatser
Vindskydd och bad vid Hosjön, vindskydd vid Stor-Tickuln.
KommunikationerBusshållplats vid starten. Ingen mer hållplats längs vägen.

Hitta hit

Knutby ligger längs väg 282, fyra mil öster om Uppsala. 

Med bil: Kör väg 282, från Uppsala i riktning mot Almunge. Parkeringen ligger på vänster sida när du kommer in i Knutby.

Med buss: Busshållplats Knutby vårdcentral ligger alldeles vid starten. Ingen mer bussförbindelse längs etappen.

Vägkarta

Upplands lokaltrafik

Service mm


Knutby
Knutby kyrka har många vackra väggmålningar. Väster om kyrkan ligger Gammelgården som är en av länets största hembygds- och museigårdar.  I Knutby finns mataffär och restaurang.

Knutby krog

ICA Knuten

Boende, Gränsta Lokal och Konferens

Rastplats vid Hosjön, 4,5 km från starten
Vindskydd och eldstad. Marken lutar lite men är jämn och fin för dig som vill tälta. Lite längre fram finns torrtoalett och en badplats med brygga. Hit kan du komma med bil.

Rastplats vid Stor-Tickuln, 8 km från starten
Vindskydd och eldstad uppe på ett berg med utsikt över tjärnen. Här är svårt att sätta upp tält i den ojämna terrängen intill vindskyddet.

Vällnora bruk, 12 km från starten
Vällnora bruk anlades 1684. De bruksbostäder och den masugnsruin som finns på platsen idag är från 1800-talet. År 1976 restaurerades ruinen efter masugnen och klensmedjan av Riksantikvarieämbetet.

Läs mer om Vällnora

Hästhagen-Kilholmens naturreservat, vid etappslutet
Lummig och blockrik mark. Här lever en mängd olika växter, insekter och fåglar. 

Läs mer om reservatet

Bennebols bruk
I Bennebol finns många gamla byggnader kvar. Bland annat skolhus, stallängor, ruinen efter kolhuset, masugn och rostugn samt flera bostadshus. Masugnen är en av Upplands bäst bevarade. Järnhanteringen upphörde 1884. 

Läs mer om Bennebol

Kartor och bok

Det finns två kartor i skala 1:50 000 som tillsammans täcker hela Upplandsleden. 

Boken Vandra Upplandsleden innehåller etappbeskrivningar och turförslag.

Både kartorna och boken ges ut av Calazo förlag. De finns att köpa på Biotopia i Uppsala eller så kan du beställa dem från oss.

Gå till beställningssidan