Etapp 30 Häggeby–Skokloster 9,5 km

Skokloster11_AP.JPG
Skokloster slott. Foto: Anett Wass

Etapp 30 startar vid Häggeby kyrka. Här finns parkering och busshållplats.

Leden följer till att börja med landsvägen i 2 km fram till byn Måttan. Här delar sig leden. Singa 31:1 tar av norrut och går via skogsstigar och smala grusvägar upp till Skokloster slott. Etapp 30 fortsätter också mot Skokloster men går via Söderskogen och Slottskogen längs Mälaren.

Leden går längs Skofjärdens strand. Vid Söderskogen och Österkvarn kan du stanna till för ett dopp eller bara en rast. Du vandrar genom gammal skog, över strandängar och genom skog med ädla lövträd.

Etappen slutar vid Skokloster slott, en pampig vitmålad byggnad från 1600-talet. Stanna här en stund och besök ett av världens främsta barockmuseer. Från Skokloster går båt till Uppsala. Bussförbildelse finns också.

311_vandrare05x_SA.jpg

Foto: Sara Arvidsson

Service mm
 

Skokloster slott
Slottet är det största privatpalats som någonsin byggts i Sverige och ett av Europas främsta barockslott. Här finns en mängd spännande föremål. Följ med på en guidad visning eller besök paradvåningen på egen hand. I parken finns äppelträdgård och lindalléer.

Läs mer om Skoskloster slott

Café på Skokloster slott

Skoklostermacken. Café, restaurang och livs

Kartor och bok

Det finns två kartor i skala 1:50 000 som tillsammans täcker hela Upplandsleden. 

Boken Vandra Upplandsleden innehåller etappbeskrivningar och turförslag.

Både kartorna och boken ges ut av Calazo förlag. De finns att köpa på Biotopia i Uppsala eller så kan du beställa dem från oss.

Gå till beställningssidan