Etapp 3 Fjällnora–Länna 6,5 km

Borgardalsbadet1_PE_.jpg
Borgardalsbadet. Foto: Pär Eriksson.

Den korta etappen mellan Fjällnora och Länna bjuder på trevlig vandring genom skog och längs med Lötsjön. Stigen är väl upptrampad men ganska kuperad med en hel del rötter. Den här delen av Upplandsleden kallas även för Lännastigen. En folder med information om platser du passerar hittar du i folderlådor i början och slutet. Du kan också ladda ner den via länken till höger. 

Vid Fjällnora friluftsgård finns en stor parkering. Det går inte att komma hit med buss men sommartid kan du ta museitåget Lennakatten från Uppsala till Selknä och sedan anslutande veteranbuss till Fjällnora.

På väg bort från Fjällnora passerar du smultronstället Kolarkojan. Titta in i kojan och se hur en kolare hade det. I skogarna runt Fjällnora finns flera kolbottnar.

Vandringen går genom omväxlande skog. Efter tre kilometer kommer du till Lötsjön som leden sedan följer hela vägen till Länna. Då och då får du vacker utsikt över vattnet, det är bara att välja en fikaplats!

En bit upp längs sjön kommer du till ytterligare ett smultronställe, Borgardalsbadet. I en hage vid badet och i skogarna runt omkring har man huggit fram ett stort antal ekar. Nu betar djur här för att hålla markerna öppna. På en höjd söder om badet passerar du en fornborg från 600-talet. Från badet utgår en 2 km lång slinga av Upplandsleden, slinga 3:1

Etappen slut ligger vid den gamla folkparken Kopphagen vid södra infarten till Länna. Här finns parkering. Busshållplats finns inne i Länna. 

Badplatsen_20120811zb_webben_GA__kopia.jpg   Getterna_20120811i_webben_GA_.jpg

Fjällnora, badplatsen och en av invånarna på gården.

BORD.JPG

Smultronstället Kolarkojan i Fjällnora.


 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Utsikt över Lötsjön.

Bra att veta

Längd: 6,5 km
Svårighetsgrad:  Vandring längs väl upptrampad stig med en hel del rötter. Bitvis kuperad terräng.
Start: Fjällnora friluftsområde.
Koordinater till starten (WGS84 DDM):
N59°50.180'  E17°54.793'
Rastplatser
Fjällnora, kolarkojan, Borgardalsbadet.
KommunikationerSommartid finns museitåg och anslutande veteranbuss till Fjällnora. I Länna finns busshållplatser inne i samhället. 

Hitta hit

Fjällnora ligger 15 km öster om Uppsala vid sjön Trehörningen.

Med bil: Från väg 282 svänger du av där skylt visar mot Fjällnora, halvvägs mellan Uppsala och Almunge. 

För att komma till Kopphagen kör du väg 282 mot Länna. Inne i samhället sväng av söder ut där det står skyltat mot badplats. Efter 200 m ligger kopphagen på höger sida.

Med tåg och buss: Under sommaren kan du ta museitåget Lennakatten från Uppsala till Selknä. Därifrån går en anslutande veteranbuss till Fjällnora. 

Övriga tider på året kan du ta bussen och kliva av vid avtagsvägen in till Fjällnora, hållplats Fjällnora vägskäl. Från hållplatsen är det ca 2,5 km promenad längs vägen fram till friluftsområdet

Upplands lokaltrafik

Lennakatten

Vägkarta

Service mm
 

Fjällnora friluftsområde
Fjällnora är ett populärt område dit många åker för att bada på sommaren och åka skridskor på vintern. Här finns allt man kan önska: Stor badplats, naturistbad, hundbad, stigar, eldstäder, vindskydd, toaletter, tältäng, skridskoslingor, fritt fiske med handredskap, kanotuthyrning, servering, camping, stugor. Fjällnora har också hästar, getter, får, grisar och flera andra djur.

Läs mer om Fjällnora friluftsområde

Ladda ner foldern Lännastigen

Smultronstället Kolarkojan, 0,8 km från starten
Kolarkoja, eldstad med vedförråd. 

Läs mer om Kolarkojan

Smultronstället Borgardalsbadet, 5 km från starten
Fina gräsytor, parkering, en liten sandstrand, bryggor, plattform att hoppa från, torrtoalett.

Läs mer om Borgardalsbadet

Länna
I den gamla bruksorten Länna finns kiosk, bensinmack och restaurang.Restaurang Länna bruk

Länna macken 

Kartor och bok

Det finns två kartor i skala 1:50 000 som tillsammans täcker hela Upplandsleden. 

Boken Vandra Upplandsleden innehåller etappbeskrivningar och turförslag.

Både kartorna och boken ges ut av Calazo förlag. De finns att köpa på Biotopia i Uppsala eller så kan du beställa dem från oss.

Gå till beställningssidan