Etapp 29 Bålsta–Häggeby 13,5 km

Granasen_LH_.JPG
Kvarnkojan på Granåsen. Foto: Lisel Hamring

Etapp 29 är starten på den kortaste delen av Upplandsleden, den som går mellan Bålsta och Skokloster. Vandringen längs etapp 29 tar dig från Bålsta, genom två naturreservat, över Mälaren och ut på Skohalvön.

Du startar vid norra parkeringen vid Bålsta station. En gångväg mellan två villaområden leder dig till en väg som du följer över E18 och fram till Granåsens naturreservat alldeles utanför samhället. Reservatet ligger på Uppsalaåsen som sluttar brant ner mot Lilla Ullfjärden, en av Mälarens djupaste fjärdar. I en glänta ligger smultronstället Kvarnkojan, en trevlig rastplats med eldstad och bänkar.

Du lämnar Granåsen och efter en kort vandring längs vägen kommer du till nästa reservat, Ekillaåsen. Här finns badplatser med fina sandstränder.

Bortanför Ekillaåsen passerar du ett stort grustag och sedan letar sig leden ner till sjöstranden och följer en lättgången stig fram till Varpsund. Här finns en av Upplands intressantaste runstenar. Texten berättar om Gunnlev som deltog i en vikingafärd till trakterna av Kaspiska havet omkring år 1040.

Efter Varpsund fortsätter du att följa vattnet längs en mindre grusväg. Där vägen tar slut väntar en brant stigning upp på Rölundaåsen. Från toppen får du en storslagen utsikt över blånande Mälarfjärdar och öppna slättlandskap. På åsen finns forngravar från bronsåldern.

Du följer åsen fram till en grusväg som tar dig till etappmålet vid Häggeby kyrka. Här finns parkering och busshållplats.

Service mm
 

Boende
Brunnsta gård, Bålsta.

Övergrans jordbruk

Granåsens naturreservat
Friluftsområde med motionsspår, slalombacke, eldstad, bord och bänkar. Busshållplats Grans gård.

Läs mer om Granåsen

Kvarnkojan i Granåsens naturreservat

Ekillaåsens naturreservat
Ekillaåsen är en tvärås till Uppsalaåsen och bildar en barriär mellan Stora och Lilla Ullfjärden. Här finns badplatser, TC, eldstäder och parkering. Största badplatsen är Ekillabadet med bryggor, hopptorn och omklädningshytter. Busshållplats Ekilla. 
Läs mer om Ekillaåsen

Varpsundsstenen

Varpsundsstenen

Kartor och bok

Det finns två kartor i skala 1:50 000 som tillsammans täcker hela Upplandsleden. 

Boken Vandra Upplandsleden innehåller etappbeskrivningar och turförslag.

Både kartorna och boken ges ut av Calazo förlag. De finns att köpa på Biotopia i Uppsala eller så kan du beställa dem från oss.

Gå till beställningssidan