Sweden  English 

Etapp 1:1 Lunsentorpet–Knivsta 13,5 km

Etapp1-1.jpg
© OpenStreetMaps bidragsgivare

Här får du en etapp som startar med fin hällmarksskog, fortsätter längs vägar genom öppen odlingsbygd och slutar med en vandring in i Knivsta samhälle.

Mitt inne i skogen ligger raststugan Lunsentorpet. Det är ett torp som alltid står öppet för dig som vill ta en rast, eller kanske övernatta? 500 m väster om torpet delar sig Upplandsleden och du kan välja att vandra söderut mot Knivsta. Liksom etapp 1 går den här etappen till att börja med över berghällar och spångade våtmarker genom den djupa Lunsenskogen.

Efter fem kilometer öppnar sig det småbrutna jordbrukslandskapet framför dig. Du passerar i kanten av några ängar och kommer ut på en smal grusväg. En bit fram längs vägen finns en parkering. Via lättgångna grusvägar och stigar kommer du till Brantshammarssjön. Här står ett vindskydd på en höjd med utsikt över vattnet. Alldeles före sjön passerar du genom en kohage där du får hålla lite utkik efter markeringarna. På grund av djuren finns ingen markeringsstolpe mitt i hagen.

Efter rastplatsen vandrar du vidare längs en landsväg förbi åkrar i ett par kilometer innan leden viker av in i skogen igen. Vandringen går nu på fina lättgångna skogsstigar genom det populära strövområdet Ängbyskogen. Framme i Knivsta går du genom samhället fram till tåg- och busstationen där etappen slutar. Intill finns en stor parkering.

Stig_mot_Knivsta.jpg   

Vindskydd_Branthammar.jpg

Vindskyddet vid Brantshammarssjön. Foto: Emelie Runfeldt.


Karta från openstreetmap.org

Vag_vid_Fridhem.jpg

Bra att veta

Längd: 13, km
Svårighetsgrad: Första och sista delen går längs skogsstig. I mitten går du mycket längs grus- och landsväg.
Start: Lunsentorpet inne i Lunsenskogen.
Koordinater till starten (WGS84 DDM):
N 59°46.264', E17°43.322'
Rastplatser
Lunsentorpet och vindskyddet vid Brantshammarssjön.
Kommunikationer: Det finns ingen bilväg till starten. Från Knivsta station går tåg och buss mot Uppsala och Stockholm.

Hitta hit

Etappstarten ligger mitt inne i Lunsenskogen. Hit kommer du genom att vandra Upplandsleden 4,5 km från Sunnersta, eller 4 km från parkeringen vid Nyby (se etapp 1).

Från etappen slut vid Knivsta station kan du ta buss eller tåg mot Uppsala eller Stockholm. 

www.ul.se (Upplands lokaltrafik)

Service mm


Rastplats Lunsentorpet, vid starten
Rast- och övernattningsstuga mitt inne i Lunsenskogen. Sex bäddar, kamin och vedspis inne i stugan. Utanför finns eldstad, vedförråd, stort vindskydd, torrtoalett och pump för dricksvatten. Fina ytor för dig som vill tälta. 

Läs mer om Lunsentorpet

Rastplats Brantshammarssjön, 8 km från starten 
Mindre vindskydd med plats för ca fem personer att övernatta. Det går inte att tälta intill vindskyddet på grund av stening och lutande terräng.

Knivsta
ICA Kvantum 
Hotell och restaurang Särsta värdshus 
Restaurang Grekens taverna 

Kartor och bok

Det finns två kartor i skala 1:50 000 som tillsammans täcker hela Upplandsleden. 

Boken Vandra Upplandsleden innehåller etappbeskrivningar och turförslag.

Både kartorna och boken ges ut av Calazo förlag. De finns att köpa på Biotopia i Uppsala eller så kan du beställa dem från oss.

Gå till beställningssidan