Storsand

Badstrand med klippor och sand

Foto Anett Wass

Storsand är ett fin naturlig strand att besöka om du blir sugen på att bada när du är på Gräsön. Storsand ligger strax söder om Mårtensboda som sommartid är välbesökt av badgäster. Stranden är inte så stor men varierad då den består av sand, grus och släta klippor.

Storsand har tidigare fungerat som utskeppningsplats för kol och ved. Verksamheten vid Forsmarks bruk på andra sidan Öregrundsgrepen krävde förr mängder av kol, vilket även Gräsöborna medverkade till att få fram. Kolet fraktades vintertid från Storsand över isen till Forsmark i flätade korgar som drogs av hästar.

gen (50)

Vid Storsand finns det lite information om platsens historia och en toalett. Foto: Anett Wass

Hitta hit

Med bil: Från Öregrund ta färjan över till Gräsön. När du kommer iland på Gräsön följer du vägen åt vänster och fortsätter norrut drygt 8 km. Badplatsen ligger på vänster sida vägen strax innan Mårtensboda. Det finns ingen skylt till badplatsen.

Med buss: Från färjeläget på Gräsön kan du ta buss 854 till klockarboda, varifrån det är ca 1 km att gå. OBS! Turen måste förbeställas. Läs mer på UL.

Visa Storsand på en större karta.

Fakta Storsand

Markägare: Privat

Förvaltare: Privat i samverkan med Östhammars kommunen och Upplandsstiftelsen

Skyddsform: Ingen

Service: Det finns parkering för ca 10 bilar, rastbord, information och en toalett.

Tillgänglighetsanpassningar:
Området är inte tillgänglighetsanpassat i sin helhet. Det går att ta sig med bil ända fram till Storsand. Parkeringen ligger bara 20 meter från stranden. Vid parkeringen finns det en toalett som är tillgänglighetsanpassad.

Stranden består av sand, grus och klippor där det är svårt att ta sig fram med hjul. Rastbordet står en bit ner på stranden och vägen dit består delvis av sand.