Ryssaltaret

Fornminne från 1700-talet

Foto Anette Wass

I den örtrika Klockarhagen nedanför kyrkan finns ett minne som, enligt sägnen, härrör från de ryska inkräktarna på 1700-talet. Det kallas för Ryssaltaret, vilket idag är en upphöjning i marken formad som en femuddig stjärna. Stigen som går genom hagen passerar denna upphöjning, som (inom kort) är markerad med en stolpe som det står Ryssaltaret på. I anslutning till stängselövergångarna vid färjeläget och Gräsö gård finns det en informationsskylt som berättar lite kort om Ryssaltaret. Stigen genom hagen går mellan Gräsö gård och färjeläget.

Klockarhagen är om våren översållad med blåsippor och vitsippor för att senare täckas med gullvivor.

gen (63)

Foto: Camilla Andersson

Hitta hit

Med bil/till fots: Från Öregrund tar du färjan över till Gräsö. När du kommer iland på Gräsö ser du stängselövergången in till hagen på höger sida vägen. Det går även komma in i hagen från parkeringen vid Gräsö gård.

Visa Ryssaltaret på en större karta.

Fakta Ryssaltaret

Markägare: Kommunen

Förvaltare: Upplandsstiftelsen

Skyddsform: Naturreservat

Service: Information, toalett finns vid färjeläget och vid Gräsö gårds parkering. Parkering finns vid färjeläget, kyrkan och Gräsö gård.

Tillgänglighetsanpassningar:
Området är inte tillgänglighetsanpassat

Övrigt: Klockarhagen ingår i Gräsö gårds naturreservat, där särskilda regler gäller. Information finns på naturreservatets entréskyltar.

3757ea5ade52d8b0aa8bbc9ffec09039_b0d262445056f58e41e37b2fb9845bd9

Under vår och sommar blommar det fint i Klockarhagen där du finner Ryssaltaret. Foto: Anett Wass