Örskärssund

En nordlig hamn

Foto Göran Törnqvist

Om du tar dig så långt norr ut på Gräsön som du kan, då hamnar du vid Örskärssund. Här finns en liten hamn med sjöbodar och havet omger dig på tre sidor. Ta en paus vid rastbordet precis vid strandkanten och njut av den fina utsikten över havet, för att sedan ta passbåten över till Örskär.

Hamnen vid Örskärssund har länge använts av befolkningen på Gräsön och Örskär. Örskär var tidigare befolkad av fiskare, lotsar, fyrfolk och deras familjer. En olycksalig seglats från julottan på Gräsö kyrka 1877 ändrade dock på mångas framtid på ön då 15 örskärsbor drunknade här i Örskärssund. Till minne av denna olycka reste man 1977 en sten vid sundets strand.

gen (40)

Foto: Anett Wass

Hitta hit

Med bil: Från Öregrund tar du färjan över till Gräsö. När du kommer iland på Gräsö följer du vägen åt vänster och fortsätter så långt norrut du kan komma, drygt 2 mil.

Med buss: Från färjeläget på Gräsö kan du ta buss 854.OBS! Turen måste förbeställas. Läs mer på UL.

Fakta Örskärssund

Markägare: Trafikverket, Privata

Förvaltare: Trafikverket, Privata

Skyddsform: Ingen

Service: Parkering för ca 6 bilar, toalett, rastbord, information.

Övrigt: Sommartid kan det tidvis vara svårt att hitta en parkering.

Tillgänglighetsanpassningar:

Området är inte tillgänglihetsanpassat i sin helhet. Det går att ta sig hela vägen fram till Örskärsund med bil, där platsen är hårdgjord. Rastbordet på platsen är tillgänglighetsanpassat. Det finns ingen särskild handikappsparkering eller tillgänglighetsanpassad toalett.