Vår verksamhet

Radgivning_Frida_PE_.jpg
Rådgivningsbesök inför restaurering av betesmarker. Foto: Pär Eriksson

Upplandsstiftelsen är en relativt liten organisation men vi har ett mycket omfattande arbete med många aktiviteter. Genom vårt livliga samarbete med många olika parter tillförs kunskaper och resurser. Vår breda verksamhet, från drift av camping- och stugbyar till arbetet med specifika hotade arter ställer höga krav på både kommunikation och specialkompetenser.

I menyn till vänster finns en sammanfattning av vår pågående verksamhet i varje kommun samt våra pågående projekt. Under huvudmenyn ovan finner du omfattande information om vår ordinarie verksamhet.

Vi arbetar med att:

 • Bevara och vårda naturen genom praktisk naturvård, inventeringar och skötselprogram för olika naturtyper, växter och djur. Läs mer under Naturvård
 • Förvalta naturreservat, naturområden, vandrings-och kanotleder och campinganläggningar. Läs mer under Våra naturområden
 • Stimulera folkhälsa genom vårt arbete med friluftsliv, vilket bland annat görs genom information om och iordningställande av platser att besöka i naturen, bl.a. Upplandsleden, kanotleder och Smultronställen i naturen. Läs mer under Friluftsarbete och Naturtips
 • Stimulera kommunerna att driva naturskola för barn och ungdomar bl.a. genom att utveckla pedagogiskt material och arbetssätt. Läs mer under Naturskola
 • Starta och genomföra projekt. Ett gott samarbete med kommuner, myndigheter, föreningar, företag och enskilda personer präglar vårt arbetssätt. Läs mer i menyn till vänster.Verksamhetsplan 2017

Vill du veta vad vi planerar för verksamhet under 2017?  Hela vår verksamhetsplan hittar du bland våra publikationer.

Aktuellt
 • 2017-08-07

  Ny bok, Leka och lära språk ute

   

 • 2017-06-28

  Ny app: Naturkartan


  Upplandsstiftelsen och Länsstyrelsen har tillsammans med Biotopia anslutit sig till appen Naturkartan. Naturkartan är en app som innehåller tips på utflyktsmål och aktiviteter i naturen. När du nu laddar ner Naturkartan kan du välja att titta på utflyktsmål i Uppsala län. Vi har just nu lagt in ett 40-tal områden. Fler kommer att läggas in under hösten.

  Lyssna på P4 Upplands intervjuv med Camilla Wessberg från Länsstyrelsen och Emelie Runfeldt från Upplandsstiftelsen, om Naturkartan (ca 48 min in i programmet). 


  Nedan är det pressmeddelande som skickades ut om appen den 27/6

  Ny app hjälper allmänheten att upptäcka naturen

  En ny app ska sätta Uppsala läns natur på kartan. Allmänheten ska få utflyktstips om naturreservat, friluftsområden och en rad andra smultronsställen i naturen.

  Syftet med appen Naturkartan är att hjälpa allmänheten att upptäcka och hitta ut i naturen. I dagsläget finns närmare 40 områden i appen och det kommer fyllas på med fler under året.

  I Naturkartan finns en beskrivning av området med bilder. Anordningar såsom parkering, stigar, grillplatser och toaletter finns också beskrivna i ord och bild. Mobiltelefonens GPS hjälper dig att hitta anordningarna i området du besöker. Du kan även använda Naturkartan för att planera ditt besök och se hur tillgängligheten är i området. 

  -Det känns roligt att vi kan samla informationen om länets naturreservat och friluftsområden på ett och samma ställe, säger Camilla Wessberg på Länsstyrelsen. I appen finns områden som förvaltas av Länsstyrelsen, Upplandsstiftelsen och länets kommuner.

  Genom appen kommer du också att kunna få information om guidningar eller evenemang som är aktuella i områdena.

  -Vi har många aktiviteter och guidningar i länets årliga Utflyktsprogram. Nu kan vi sprida informationen om dessa även genom Naturkartan, säger Emilie Runfeldt, naturvägledare på Biotopia och Upplandsstiftelsen.

  Appen Naturkartan är ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Uppsala län, Upplandsstiftelsen och Biotopia. Naturkartan är en app som täcker flera delar av Sverige.

  Naturkartan på webben

  Kontakt

  Camilla Wessberg, naturvårdsenheten, Länsstyrelsen i Uppsala län, Telefonnummer 010-223 33 69

  Emelie Runfeldt, naturvägledare, Biotopia och Upplandsstiftelsen, Telefonnummer 073- 681 68 51

   

  Länsstyrelsen Uppsala län
  Linnea Olsson
  Tel. 010-22 333 25

   

   

     
 • 2017-06-14

  Kungen besökte Björns skärgård