Fixa en värmande brasa

Gora_eld_ER__edited-1.jpg

Elden värmer dig en kylig dag. På elden kan du laga din mat. Elden har också en fantastisk förmåga att skapa trivsel.

Att göra upp eld kan, om man vill, vara en hel vetenskap. Hur gör man om man inte har tändstickor, vilka träslag brinner bäst och hur bygger man upp den bästa brasan?

Det är inte så komplicerat som det låter, men här är några saker som är bra att tänka på: 

1. Förbered materialet till eldningen innan du tänder. Sortera i högar från smått till större vedträn. 

2. Det viktiga är att det man tänder på är torrt och smått. Det kan vara små torra kvistar som du hittar på marken eller träflisor som du täljer av från ett större vedträ. Det går förstås att använda tidningspapper eller liknande. Nackdelen är att det brinner upp lite för fort. Ett tips är att förbereda tändmaterialet hemma!

3. När tändmaterialet har tagit sig matar du på med lite grövre pinnar, men inte stora tjocka vedträn. Ha gärna en yxa med så kan du spänta stickor och klyva vedträn. 

4. Fortsätt att mata med grövre och grövre pinnar eller vedträn när du ser att föregående "lager" har tagit sig. 

5. Rör inte omkring i elden när den håller på att ta sig. Men att blåsa lite försiktigt kan hjälpa för att ge elden mer syre. 

6. Nu kan du värma dig själv, eller din mat. Och till sist... glöm inte att släcka när du är klar.


Var och hur får man elda?

Det är viktigt att tänka på var du eldar. 
I naturreservat får man oftast bara elda på särskilda grillplatser, och ibland inte alls.

Du får plocka kottar, kvistar och grenar på marken, men inte från levande träd. Vindfällen, det vill säga hela träd som ligger på marken, får du inte använda.Läs på Naturvårdsverkets hemsida om vad allemansrätten säger om eldning.