Lär dig hitta på stjärnhimlen

1024px-Orion-belt_wikimedia_myyorgda.jpg
Orions bälte. Foto: Wiki, myygorgda.

Gå ut en klar kväll och vänd blicken upp mot himlen. Det du ser är en gnistrande stjärnhimmel där vissa stjärnor lyser klarare än andra. Här i Sverige kan vi se den norra stjärnhimlen och den ändrar sig också lite efter årstid. Vissa stjärnbilder kan vara näst intill osynliga vissa delar av året. Nu under vintern finns det några stjärnbilder som kan vara lite lättare att se om man är en ovan stjärnskådare.

Orions bälte är en bra utgångspunkt eftersom man lättare kan hitta andra stjärnbilder om
man väl lär sig att hitta orion. Stjärnbilden Oxen är också väldigt framträdande på vinterhimlen. Denna hittar man om man följer orions bälte snett upp mot höger, där oxens horn formar ett tydligt V. Sirius som ligger sydost om Orion är himlens starkast lysande stjärna och ingår i stjärnbilden stora hund.

Karlavagnen är en  stjärnbild som många av oss kan hitta, särskilt nu under vintern när den syns tydligt när vi vänder blicken mot norr. Karlavagnen är en del av den större stjärnbilden Stora björn. Om man sedan drar en linje uppåt mellan de två högra stjärnorna i Karlavagnen kan man hitta Polstjärnan som under långa tider har varit den viktigaste vägvisare för resande människor på det norra halvklotet.

Några praktiska tips när du ska ut och se på vinternattens himmel:

  • Hitta en plats som är så fri från störande belysning som möjligt, gärna med fri horisont.
  • Låt ögonen vänja sig vid mörkret, vilket tar någon minut.
  • Varma kläder är bra att ha på sig då man ofta står still under en längre tid.
  • Om du har en fältkikare, ta med den, så kommer du ännu lite närmre stjärnorna.


Många stjärnbilder

Idag finns det 88 stjärnbilder att skåda, varav omkring 60 stycken går att se från Sverige. Dessa stjärnbilder har sitt ursprung i den grekiska mytologin

Stjärnkarta

Det kan vara praktiskt att ha med en stjärnkarta. Tänk bara på att undvika att använda vanlig ficklampa när du tittar på den ute, då vitt ljus förstör mörkerseendet. Använd istället en lampa med rött ljus.

Här finns en länk till en karta som du kan skriva ut: Stjärnbilder - astronet.se