Ge dig ut på skattjakt!

GPS_Graso_OE_.jpg
Foto: Oscar Edwards

Har du sett någon som diskret smyger omkring i stan eller ute i skogen och verkar leta efter något? Ofta på lite underliga platser, i små hål, runt vägskyltar, under stenar, uppe i träd. 
Då kanske du har sett en geocachare. Mycket riktigt så letar personen efter något, en geocache.

Geocaching är en slags global skattjakt som finns över hela världen. Det första du måste göra om du vill vara med är att skaffa ett konto på hemsidan geocaching.com. Sen behöver du också en GPS, eller en smart telefon, för att kunna börja leta.

När du gjort det kan du antingen gömma eller leta efter skatter.  Skatten är oftast en låda/burk av varierande storlek. I den ligger en loggbok och ibland lite saker. Cacher finns över allt. I städer, långt ute i vildmarken, under en sten i parken där du brukar promenera, till och med på Antarktis. Det är lätt att komma igång, men en varning bara! Risken är att du blir fast.

När det här skrivs finns 2 280 973 cacner över hela världen och fler läggs ut hela tiden. Den här filmen kommer från den officiella geocaching-hemsidan och visar hur du hittar din första cache. 

Fler filmer för nybörjare.

Tips för att komma igång

- Du behöver skaffa ett konto på www.geocaching.com

(Du kan lätt byta språk till Svenska på höger sida av startsidan).

-  Under länken
Lär dig –Geocaching 101
finns all information du behöver.

- För att hitta din första cache, gå till geocaching.com startsida. Skriv in platsen där du befinner dig i sökrutan till höger, t ex Uppsala.  I listan som dyker upp, välj visa på kartan i den grå rutan högst upp. Nu kan du klicka på någon av cacherna och välja att läsa mer eller ladda ner till din GPS.

- Har du en smartphone kan du ladda ner  Groundspeaks app. Det finns en Intro-app som är gratis som passar bra för dig som aldrig provat tidigare.

Cacher i smultronställen

När du kommer till en ny plats, här hemma eller utomlands, välj att leta lite cacher för att upptäcka området på ett kul sätt. Ofta ligger cacher gömda på noga utvalda platser, platser som den som gömt cachen vill visa dig. Fina utsikter, ovanliga naturfenomen, en fin vandringsstig, historiska platser...

Upplandsstiftelsen har lagt ut cacher i flera av våra smultronställen. Du hittar dom under
Naturtipset och tema geocaching