Fiskeguiden

Naturtips - Fiskeguiden - ctl00_cph1_mainimg
Havsöring på kroken. Foto: Johan Persson.

Uppsala län erbjuder fantastiska möjligheter till fiske året runt. Vår del av Mälaren är vida känd för sitt fina gös- och gäddfiske. Länets sjöar bjuder på ett varierat fiske efter abborre, gädda och karpfisk. För den som vill fiska efter regnbåge och öring finns goda möjligheter till put-and-take-fiske i flera av länets vackra skogssjöar. Upplandskusten, med sin varierande natur i form av skyddade vikar, klippor, skär och hav, lockar med fiske efter bland annat havsöring, gädda och abborre.

Ett av landets bästa lax- och havsöringsvatten är nedre Dalälven vid Älvkarleby. Längre upp i Dalälven finner du både fina strömvatten, med goda chanser att fånga harr och öring, och stora fjärdar som erbjuder ett varierat fiske i storslagen miljö.

Ny fiskeguide - gratis folder
Fiske med handredskap är fritt året runt i Mälaren och längs kusten. Detta innebär inte bara rättigheter utan också skyldigheter att ta hänsyn till känsliga områden och till de boende. I "Fiskeguide - Uppsala län 2023-2024" hittar du såväl fisketips som information om regler och förordningar. Foldern innehåller även vackra illustrationer av Linda Nyman och Karl Jilg.

Fiskeguiden hämtar du på turistbyråer, sportfiskebutiker och på muséet Biotopia i Uppsala. Du kan även ladda ned den här:

Fiskeguiden uppdateras och trycks i ny upplaga vartannat år.

Ska du fiska på Ekoln? Klicka här så får du mer information!