Vad är det för träd?

Olasskar_vinter_SO.JPG
Vackra vinterträd, men vad är det för sort?

Utan löv kan det vara lite svårare att känna igen rönnen, aspen och eken. 
Eller föresten eken har ju en ganska karakteristisk form, i alla fall de stora ekarna. Och björken är ju också ganska lätt att känna igen på stammen. Men hur är det med de andra?

Har du tittat närmare på trädens knoppar någon gång? Testa så får du se, det är faktiskt ganska spännande. Nästa års knoppar bildas redan på sommar. I dom finns det som ska bli nya blad och blommor till våren.

Lär du dig knopparna på de vanligaste träden så blir träden lätta att känna igen även på vintern. För alla knoppar ser olika ut.

Asken, som tappar sina blad först på hösten och får blad sist på våren, har stora kolsvarta knoppar. Lind har runda knoppar som är alldeles röda och alens knoppar är violetta. Rönnen har knoppar som är  ludna, för att skydda mot kylan. 


Botaurus.jpg  Sten_Porse.JPG

  Botaurus2.JPG  MBe.jpg

Ask, foto: Botaurus, Wikimedia commons. Lind, foto: Sten Porse, Wikimedia commons. Al, foto: MüBe, Wikimedia commons. Rönn, foto: Botaurus, Wikimedia commons.

Fler bilder på knoppar
 

Knoppar i den virtuella floran

Användbara knoppisar

Anders Rapp har skrivit boken "Trädens knoppar". I den finns bilder på de vanligaste knopparna, tillsammans med knoppens egen knoppis!

Knoppisen är en liten figur som är döpt efter hur knoppen ser ut. Där finns t ex Linda Rödvante, Violetta Al och Aska Svart. Fungerar lika bra för små som stora som vill lära sig trädens knoppar!

tradensknopparvagg.JPG