Spökbacken

I Spökbacken finns artrika ängsmarker, ekbackar, betesmarker och ett stort gravfält från järnåldern.

Om Spökbacken

I Spökbacken finns vackra och artrika ängsmarker, ekbackar och betesmarker. Här finns även ett stort gravfält från järnåldern. Upptäck området genom att följa den totalt 1,7 kilometer långa stigen fram och tillbaka. Stigen är bitvis lite stenig och ojämn.

Den här foldern beskriver området och stigen som går genom området. Fem delar beskrivs: ängen, gotländsk säfferotsplattmal, betesmarken, ekarna och fornlämningarna. Foldern finns också att ta i en låda vid stigens början.

 

 

Bild på grav och ek 1

Ek och del av gravfältet i Spökbacken.

Naturen i området

Landskapet kring Spökbacken utgörs av mosaikartade betes- och slåttermarker med mycket höga natur- och kulturmiljövärden. Markerna är mycket artrika med en flora och fauna som är beroende av skötsel genom slåtter och bete.

Många av de arter som finns vid Spökbacken är ovanliga och hotade. Det mest spektakulära är att fjärilen gotländsk säfferotplattmal förkommer i området. Det är en akut hotad art och såvitt man vet finns fjärilen numera endast på tre lokaler i Norduppland. Det är en endemisk art för landet, vilket innebär att den bara förekommer i norduppland i Sverige och ingen annanstans i världen.

spokbacken-lodrat-stig-infopunkter-stangsel-slatter-bete-etikettskylt-16fet-smal-legend-underst-600dpi-20241210-1.webp

Karta över Spökbacken och stigen som löper genom området.

Skötsel

Markerna sköts med slåtter och bete så att gotländsk säfferotsplattmal och andra hävdgynnade arter ska överleva. Upplandsstiftelsen har i samverkan med intresserade markägare och närboende återskapat ängar, hagar och gravfält vid Spökbacken genom att röja bort igenväxningen.

När slåtter och bete upphörde vid Spökbacken började landskapet växa igen och Spökbackens unika arter, såsom Säfferot och gotländsk säfferotsplattmal, riskerade att försvinna.

Fakta om Spökbacken

Areal: 13,5 hektar
Syfte: Att bevara och utveckla områdets unika natur- och kulturvärden samt göra området tillgängligt för besökare.
Service och information: Enkla anläggningar för besökare finns såsom parkering, välkomstskylt med information om området, utflyktsbord, naturstig, bänkar utmed stig, informationsfolder med information om områdets natur- och kulturvärden.
Markägare: Upplandsstiftelsen är markägare av södra delen. Den centrala och norra delen av Spökbacken har privata markägare som Upplandsstiftelsen har avtal och samarbetar med.
Förvaltare: Upplandsstiftelsen förvaltar området i nära samarbete med områdets privata markägare.
Formellt skydd:
Föreskrifter: