Små barn och deras vuxna

Öppna förskolan har flyttat ut

Sprakande eld, nybakat bröd och en möjlighet att träffas. Varje vecka välkomnas små barn och deras vuxna till mötesplatser i Uppsala närnatur.

Samverkan med öppna förskolor

Att leka i dungen bredvid, ta en fika på en sten eller plocka några blåbär är enkla och billiga nöjen. För vuxna med små barn kan en kort tur till dungen mittemot vara det som räddar dagen.

På de öppna förskolorna såg man dock att kunskapen om den viktiga närnaturen saknades hos många familjer. Det blev starten för vårt gemensamma projekt ”Öppna förskolan flyttar ut”.

Svart bälte i att vara ute

Tillsammans skräddarsydde vi aktiviteter som passar för utedagar med barn och deras vuxna samtidigt som pedagogerna fick fortbildning och blev ännu tryggare i att möta sina besökare även utomhus.

Med tiden har uteaktiviteter blivit vardag för besökare och personal på Uppsalas kommunala öppna förskolor.

”Min personal har svart bälte i att vara ute! Precis så är det. Visst fanns det farhågor innan vi satte i gång med uteverksamheten. Vart skulle vi gå? Skulle besökarna verkligen följa med oss ut? Skulle personalen orka ta med sig allt material som krävs till nya platser? Skulle barnen hitta på något att göra trots att leksakerna blev kvar i inomhuslokalen? Men alla frågetecken har rätats ut med tiden.”

Det säger Anna Hanning, chef för Uppsalas kommunala öppna förskolor, som numera har etablerat uteaktiviteter i sin verksamhet.

Handbok för öppna förskolor som vill "flytta ut"

Under arbetets gång har det visat sig att utevistelsen ger många fler positiva effekter än vi kunnat drömma om och att det finns mycket att vinna på att barn och familjer är ute. Våra gemensamma erfarenheter har utmynnat i en handbok “Öppna förskolan flyttar ut – kom igång med uteverksamheten”. I handboken hittar du praktiska tips för att flytta ut, ett smörgåsbord av utomhusaktiviteter och en sammanfattning av vad forskningen säger om nytta och vinster med utevistelse. Allt för att ge våra yngsta en bra start i livet!

Fakta

Projektets namn: Öppna förskolan flyttar ut
Tidsperiod:
Finansiering: Naturvårdsverket, LONA
Samarbetsparter: Uppsalas kommunala öppna förskolor till en början. Men nu fortsätter arbetet på flera andra håll i länet.