Utetips

Uppsala Naturskola - Utetips - ctl00_cph1_mainimg
Foto: Kajsa Molander


NATURSKOLANS UTETIPS MÅNAD FÖR MÅNAD

Januari - Bli en fågelkompis
Av förpackningar från köket kan du bygga en egen fröautomat. Med mjölkförpackningar, plastflaskor, kakburkar mm kan du uppfinna olika varianter och lösningar för att servera vinterfåglarna mat. De gillar alla slags frön, bröd, ost, fett och nötter. Det är viktigt att fågelmaten inte blir blöt av snö och regn, börjar mögla eller smutsas ner av fåglarnas bajs. Det är också praktiskt om automaten går att fylla på enkelt och är så stor att den kan hålla minst en dagsranson. Om du inte kan bygga själv, ta hjälp av en vuxen eller häng ut talgbollar eller matrester av bröd, ost och fett i ett plastnät (som mandariner säljs i). Det blir mer spännande om du kan se dina vänner fåglarna (kanske en ekorre eller katt också) genom fönstret. Då kan du känna igen olika fågelarter och se hur olika de äter, slåss eller flyger. När du har börjat med fågelmatning i början av vintern är det viktigt att du fortsätter vintern igenom fram till början av april. Annars kan fåglarna som vant sig vid din servering bli helt utan och har svårt att klara sig.

 

Februari - Experiment med snön
Ta in en hink snö och ställ i rummet. Hur lång tid tror du att det tar innan hinkens snö har förvandlats till vatten? Blir det mer eller mindre vatten än snö? Ta tid på hur länge det dröjer tills allt har smält. Kolla om det finns något mer än bara vatten i snön. Det syns lättare om du häller smältvattnet igenom ett vitt kaffefilter. Varför säger vuxna att det är farligt att äta snö? Utmana dina kompisar med nya experiment, gissa och jämför.

 

Mars -Djurspårsdetektiven
En dag när det har snöat planerar du att gå ut och spåra ett djur. Det kan också vara bra att vänta till nästa dag då fler djur har varit ute och rört på sig. Gå ut till den närmaste skogsdungen vid ett öppet fält och leta reda på spår av djur. Följ det mest spännande fotspåret och se vad djuret har gjort. Kan du hitta spår av att det ätit på något, kissat, bajsat, sovit, sprungit eller hoppat? Djuret kanske visar sig när du minst anar det. Vem är djuret - det är frågan?

För att bli riktigt bra som djurspårsdetektiv kan du öva lite på din egen, eller grannens katt - det kan ju vara spännande att se vad den gör när den är ute... Finns det något fågelbord i närheten som den brukar besöka?

Om det inte finns snö på marken kan du ändå spionera på djur genom att söka efter så många olika spårtecken som du kan hitta. Djuren gör precis som du - sover, äter, går på toaletten, leker, bygger koja, slåss, gömmer sig, kliar sig, tappar "kläder"..... Avslöjande tecken som visar vad de har gjort på ett visst ställe kallas spårtecken. Det kan vara spillning, gnag, matrester, gångar, legor, fjädrar, skelett mm. Vissa spårtecken går bra att ta med hem och spara.

 

April - Vårtecken på nätet
Börja gärna spana redan i februari-mars när du kan se eller höra det allra första riktiga vårtecknet. Kopiera en almanacka om du inte har en extra och skriv in alla vårtecken vartefter du hittar dom. Du kan också föra in saker som kompisar berättar om eller som står i tidningen. Men då kan du skriva det du inte sett själv inom parentes - och sedan försöka hitta samma vårtecken själv. Våren kommer snabbt efter att de första tecknen har börjat visa sig. Det gäller att vara ute ofta på olika ställen i naturen och även morgon och kväll.

Vill du dela med dig av dina upplevelser under våren - surfa in på nätet! Vill du själv skriva in dina vårtecken direkt med artnam, datum och plats och även läsa vad andra i Sveriges långa land har hittat, kan du göra det här. Har du tänkt på att våren kommer först till Skåne och vandrar sakta upp genom landet.

 

Maj - Öppna en myggfabrik
Leta reda på en pöl eller ett dike i skogen där det finns mygglarver. Dom är små, avlånga och svarta. Du känner igen larverna på deras sprattlande simrörelser när de försöker gömma sig på botten. När du petar på ytan eller skymmer ljuset släpper de taget på vattenytan och simmar ner. Ta in några stycken med vattnet från pölen och ha i en burk. Nu kan du se på nära håll hur en mygga blir till. För säkerhets skull kan du binda en nylonstrumpa eller glest tyg över burkens öppning. Annars kan du få hela rummet fullt av myggor! Har du akvariefiskar kan du prova att mata fiskarna med några mygglarver. Myggan utvecklas från ägg till larv och puppa innan den kan flyga iväg. Det du fångar i vattnet kan vara en blandning av puppor och larver. Pupporna är tjocka som klumpar i ena änden.

 

Juni - Drömmar med blommor
Det finns en gammal tradition i Sverige att lägga sju sorters blommor under kudden på midsommarnatten. Man trodde att det skulle hjälpa en att drömma om sin tillkommande pojkvän eller flickvän. Det kan fungera även nuförtiden! Passa på att lära dig namnen på minst sju vanliga - och vackra - blommor som finns där du bor. Det är ännu roligare att plocka blommorna om man känner igen dem och vet namnen.

 

Juli - Badsjöns hemliga djurliv
Njut av sommaren och bada i sjön. Det är inte bara människor som gillar när sommaren kommer. Sjöns småkryp och fiskar lever gott i det ljumma vattnet. Speciellt i det grunda vattnet i vassen och vid strandkanten gömmer sig en hel massa djur. Du kan ta med en genomskinlig burk eller plastakvarium och ett durkslag eller håv en dag till stranden. Fånga lite djur då och då och spara dem i akvariet tills nästa dag. För att djuren inte ska bli överhettade i sommarsolen, ställ undan burken i skuggan tills nästa dag. Då kan du samla mer och tillslut ha en mini-sjö med djur, sand, stenar och växter. Vem äter vem? Testa med olika vattendjur tillsammans i burken.
För att fånga riktigt små djur som vattenloppor behöver du en planktonhåv eller en liten tesil med nylontyg. Glöm inte att släppa tillbaka djur och växter när du har undersökt och samlat klart!

 

Augusti - Nattens rovdjursjakt
På dagen kan du gräva ner en småkrypsfälla i marken under träden. Fällan går att tillverka t ex av en glassburk med lock. I locket skär du upp ett hål i mitten (15x10 cm). Gräv ett eller flera hål i marken och sätt ner fällorna så att att marken är i höjd med locket, så att burkarna inte sticker upp. Lägg ner några löv så att djuren som ramlar ner i burken kan gömma sig tills morgonen efter. Låt fällorna vara under natten och vittja dom dagen efter. På natten är det många stora spindlar och skalbaggar som är ute och springer. De är ute efter levande byten. Jämför de olika djuren du har fångat. Vem äter vem? Kan du lista ut hur de får i sig ett annat levande djur?

Experimentet funkar bäst då det är över 5 grader på natten. Kolla utetermometern när du går och lägger dig!

September - På svampspaning i träden
Många vuxna och barn gillar att gå på svamputflykt i jakt på matsvampar under hösten. När du plockat korgen full eller tröttnat på matsvamp finns det alltid spännande saker att hitta i träden och på stubbar, nämligen trädsvampar. De brukar kallas tickor och är oftast hårda och finns i skogen hela året runt. Leta reda på så många olika tickor som du kan hitta på stammar, fallna stockar och stubbar. Du kommer att upptäcka att det mesta som tickorna växer på ser mer eller mindre dött ut. Tickorna lever av träet och kan efter lång tid döda det de sitter på. Kommer sedan en våldsam höststorm, vad tror du händer då?

 

Oktober - "Gubben Höst"
Om du kommer ihåg visan berättar Gubben höst om regnmoln, blåst, kalla kinder och löv. Det är mycket som händer i naturen på hösten - växter och djur förbereder sig för vintern. Hösttecken är vårentecknens motsats. Fåglar flyttar bort, insekter och småkryp dör och växter vissnar ner. Gör din egen "baklängeskalender" med hösttecken med start redan i augusti. Vilken kväll är den sista som svalorna visslar? Vilken dag ser du det första röda lövet? När kommer nattfrosten?

 

November - Värmande eld
Ta med en vuxen och gör en eld! Undersök först var i skolans närhet eller där du bor som det är bra att elda och grilla korv. Kan ni själva få tillåtelse att i ordingställa en enkel eldplats? Be någon vuxen om hjälp att fråga markägaren. Eldplatsen ska ligga på rotfri mark en bit från träd och buskar. Ni kan samla ihop stenar som finns i området och bygga en botten med en ring runt. Om ni har tillgång till sand är det bra om alla springor mellan stenarna på botten fylls med sand.

När ni startar elden finns det mycket användbart material i skogen och på marken. Pröva skillnaden mellan att använda granknaster och andra fina torra kvistar och ris som tändved t ex. tall, björk, en, m fl. Större vedklabbar kan ni ta med några var i ryggsäcken. När du eldar i naturen ska du alltid ha tillgång till vatten i t ex en saftdunk att ha med. När elden har brunnit ut krossar man kolet som ligger kvar och häller mycket vatten över för att hindra att elden blossar upp igen.

 

December - Tomtesmyg i mossa
I december är det julpysseltider. Då blir det mycket innesittartid. Gör en härlig skogsutflykt en dag med korg i handen. Ute i skogen finns mycket användbart att göra julpyssel med. Du kan bygga ditt eget tomteland med mossa, lavar, kottar, stenar som du hittar.

Skaffa en pappkartong av lämplig storlek, kapa av den ca 10 cm över botten så att du får en grund låda. Klä den invändigt med byggplast - OBS! se till att plasten når över och runt kanten runt hela lådan så att den blir vattentät! Tejpa fast plasten. Med mossan i botten bygger du upp en litet tomteland som fylls med enstaka kottar och stenar. Kanske en liten stege av pinnar så att tomtarna kan klättra upp. En och annan tomte hittar du säkert i jullådan hemma. Om man sprutar vatten på sitt tomteland då och då kan det hålla sig grönt och fint länge, "ända till påska"....