Djurliv

Vem har gått här?

När snön lägger sig på vintern kan det vara lättare att se vilka vilda djur som finns i ens närhet. Ha gärna en spårbok till hands när du går ut på spårjakt!

Spårjakt

När snön lägger sig på vintern kan det vara lättare att se vilka vilda djur som finns i ens närhet. Många gånger kan du då upptäcka att du har betydligt fler besökare i din trädgård än fåglar och även om du inte ser några djur på skogspromenaden kan du finna spår efter dem. Det är inte bara fotavtrycken som kan avslöja vem som har passerat, utan även spillning och gnagspår kan ge information om detta.

Ha gärna en spårbok till hands när du går ut på spårjakt! Tänk även på att spår i snön förändras när solen lyser på dem och kanterna på spåret smälter. Under länkarna till höger finner du fina bilder på hur fotspår från olika djur kan se ut. Lycka till!

8aa399a58c054b765f80f07cab4c3ef8_0766a184a829d4663b0edbac097ef765

Koltrastens spår i snön. Foto: Gillis Aronsson

Rådjur

Att hitta spår efter rådjur är ganska vanligt då de gärna söker sig till bebyggda områden under vintern där de söker efter mat i bland annat trädgårdar. Titta runt fågelbordet i trädgården, eller i den närmaste skogen, där du kan finna fotspår, spillning eller legor (liten grop i snön där rådjuret legat under natten).

Hare

Även haren besöker frekvent bebyggda områden och skuttar gärna in i trädgårdar för att kolla om det finns något att äta vid fågelbordet eller i rabatten.

Hare

Även haren besöker frekvent bebyggda områden och skuttar gärna in i trädgårdar för att kolla om det finns något att äta vid fågelbordet eller i rabatten.

Räv

Rödräven trivs i människans närhet och under höst och vinter är det inte helt ovanligt att se räv på nära håll, då särskilt orädda ungrävar kan ses i mer tätbebyggda områden och trädgårdar

Ekorre

Att se en ekorre vid fågelbordet är ofta en trevlig upplevelse då den på de mest finurliga sätt kan få tag på mat från fågelmatare.

Andra djur som även kan besöka bostadsområden och trädgårdar är grävling och vildsvin. Och så katt och hund förstås…..