I naturen

Roligt med barnen

Ofta räcker det att bara gå ut med barnen. Fika, klättra, upptäcka och leka med det man hittar. Ibland kan det kännas kul att införa en ny aktivitet.

Roligt tillsammans med barnen i naturen

Ofta räcker det att bara gå ut med barnen. Fika, klättra, upptäcka och leka med det man hittar. Ibland kan det kännas kul att införa en ny aktivitet. Här kommer några förslag på lekar som passar i naturen från 2 personer och uppåt.

Bygga av snö

I den här pdf:en får du tips på hur du kan göra fina skulpturer av snö.

Vårbingo

Ladda ner vårt vårbingo och gör det tillsammans!

Följa John

Den ena går först, den/de andra försöker gå exakt likadant. Gå så krångligt ni kan. Gör utmaningar på en nivå som passar.

 

 

 

Inte nudda mark

Hitta en plats i skogen som passar. Försök att ta er fram utan att nudda mark. Det är tillåtet att gå på stenar, grenar och rötter.

Gömma något

En person blundar och räknar (eller sjunger en visa). Den/de andra gömmer något, ett gosedjur eller något annat ni har med er. Personen som blundade ska sedan försöka hitta det ni gömt. Till hens hjälp sjunger ni något. Sjung svagt när hen är långt ifrån, starkare ju närmre hen kommer.

Hitta tillbaks

Gör övningen i par. Den ena blundar eller drar ner mössan och blir ledd av den andre. Den seende leder fram till ett träd. Väl framme får den som blundar känna sig för noga. Efter att åter blivit ledd tillbaka till utgångspunkten får hen öppna ögonen och försöka hitta tillbaka till ”sin” plats. För att göra det svårare kan man leda i kringelkrokar och kanske snurra ett varv på slutet.

 

 

 

På samma bokstav

Försök hitta något som börjar på samma bokstav som era namn. Eller kanske så många saker ni kan som börjar på bokstaven S.

Uppdrag i skogen

Ge barnen i uppdrag att hitta något som finns i skogen. Till exempel:

  • Hitta spår av djur!
  • Hitta spår efter människa!
  • Hitta något som luktar gott!
  • Hitta något som känns varmt!
  • Hitta något som känns kallt!
  • Hitta ett hål!
  • Och så vidare efter vad som finns där ni är!

Jag tänker på något som…

Ge varandra ledtrådar till något som finns på platsen. Säg till exempel:

Jag tänker på en blomma. Den är gul som solen. Den växer i diket. Den har ett namn som börjar på T.

Försök hitta något som stämmer på beskrivningen.