Träffpunkten flyttar ut

Naturupplevelser för seniorer

”Det är så härligt att höra ljudet av en sprakande eld”

Fågelmat och pinnbröd

Det är en lite ruggig dag i november. Vi befinner oss på en innergård utanför mötesplatsen för 65+ i Heby. När vi kom hit var platsen helt öde, men snart börjar deltagarna för dagens aktivitet komma. På bara en liten stund är den tidigare ödsliga gården fylld av glatt småprat. Rullatorerna står parkerade lite på sidan och man har gjort plats för dem som har rullstol så de också är med i gemenskapen.

Ledarna för dagen, Eva och Shanti, berättar om sin plan. Det ska göras egen fågelmat och pinnbröd av pizzadeg. Båda visar sig vara saker som de flesta aldrig provat förut!

Elden tar fart och några av seniorerna pysslar ivrigt med att blanda frön och havregryn i muffinsformar, som de sedan häller smält matfett över. En del föredrar att iaktta och fortsätta samtalen. Någon bara njuter av den lilla solstrålen som kikar fram mellan molnen.

Så är det dags för kokkaffe och pinnbröd. Saxar och pizzadeg kommer fram – och pinnar förstås! Degen rullas ut och så får var och en klippa strimlor att rulla runt en pinne. Tipset från Eva är att ta en ostskiva närmast pinnen, som man sedan täcker med pizzadegsremsan. Det är inte helt lätt med fingrar som inte alltid lyder i den friska novemberluften. Men snart är eldstäderna omringade av glada seniorer som gräddar pinnbröd på glöden.

”Oj vad gott! Det här har jag aldrig gjort förut!”, utbrister en dam i 90-årsåldern.

Flera håller med henne. Bröden med den smälta osten smakar gott med en värmande kopp kaffe.

Under fikat har fågelmaten stelnat i sina formar. Några hänger upp sina i träden på gården. Någon ska ta med hem och ge till ett barnbarn.

Eva och Shanti plockar ihop grejerna tillsammans med personal från mötesplatsen. Eva kommenterar dagens aktivitet:

”Den här typen av aktivitet är så otroligt enkel. Naturen behöver inte vara långt borta. Här kan vi inspirera till att upptäcka det som finns precis utanför dörren. Fågelmaten hjälper också till att motivera deltagare att komma tillbaks. Man blir ju nyfiken på vilka fåglar som kommer för att äta!”

Vi lämnar innergården, men kvar finns dinglande fågelmat, kanske någon hungrig blåmes och minnet av glatt småprat och upptäckarglädje.

Korta fakta

Projektets namn: Träffpunkten flyttar ut
Längd: 2020 – 2024
Finansiär: Allmänna arvsfonden
Samarbetsparter: Verksamheter för seniorer i hela länet