Kanotled

Paddla på Lilla Färnäset

I Älvkarleby kommun finns denna korta och trevliga paddelslinga som går över å och sjö.

Om Lilla Färnäsets kanotled

I norra Uppland, på gränsen till Gästrikland, hittar du Färnäsets kanotled. Här får du åpaddling genom lummig skog och en liten bit sjöpaddling på Storfjärden. Det är en lättpaddlad sträcka på totalt 5 km, en bra dagstur för dig som vill paddla med barn. Vattnet i ån är inte strömt.

Iläggningsplatsen ligger alldeles vid vägen. Du paddlar medsols, bort genom Lerån och tillbaka i Tångsån. Vid starten finns ett fikabord.

Halvvägs, och ute på Storfjärden, ligger Fogdön. Där finns en fin rastplats med vindskydd, eldstad och ved. Stranden är brant och det kan vara lite knepigt att ta sig iland om du är ovan. Vindskyddet går att övernatta i, men att hitta tältplats på ön är inte så lätt.

Efter någon kilometers paddling på Storfjärden leder Tångsån dig tillbaka till startpunkten. Under sensommaren när vassen är hög och frodig kan det vara svårt att hitta in i Tångsån. Om du inte hittar, vänd och paddla tillbaka samma väg som du kom.

Mer information och karta

I Naturkartan finns mer information om kanotleden och karta.

Fiskekort

För att fiska i Storfjärden behöver du fiskekort.

Hyra kanot

  • Älvkarleby fiskecamping har fyra kanoter för uthyrning.
  • Äventyrarna i Sandviken/Sportcentralen i Högbo bruk. De kan också köra fram kanoterna.

Hitta hit

Lilla Färnäsets kanotled ligger vid Storfjärden, sydväst om Älvkarleby.

Med bil: För att komma till starten kör du av E4 mot Älvkarleö, avfart 196. Efter några hundra meter ser du parkeringsfickor på båda sidor av vägen. Här ligger iläggningsplatsen, en skylt visar vägen.

Flera kajaker på å omgiven av grönska.