Besöksmål

Båtforstorpet

Uthyrningsstuga vid Nedre Dalälven, intill Båtfors naturreservat.

Om Båtforstorpet

Båtforstorpet ligger vid Nedre Dalälven intill Båtfors naturreservat. Närmaste ort är det lilla brukssamhället Hyttön. Förr gav det logi åt skogsarbetare som högg i trakterna. Upplandsstiftelsen förvärvade torpet 1997 och nu kan du hyra det för övernattning. Huset ligger ensligt vid den steniga älvstranden, inbäddat i skogen. Det är en perfekt utgångspunkt för att besöka det unika Båtforsområdet som är ett av landets värdefullaste områden för hotade arter. I torpet finns 6 sängplatser på bottenvåningen, kamin, ved och gasol för matlagning. En eldstad finns på tomten vid stranden.

Flera stigar går från torpet. En sådan, Laxstigen, sägs ha lett ner till en laxfälla i älven. Stigarna är inte markerade och kräver viss vana att gå i obanad terräng.. Obs! Vägen mot Båtforstorpet är bommad vid Hyttön (ca 4 km från Båtfors). Vid hyra av torpet får du nyckel till bommen.

Unknown-5

Båtforstorpet. Foto: Linda Fredberg

Naturen i området

Närområdet är pastoral med gamla ekar och älvängar. Naturen har formats av älvens varierande vattenföring. Här strövar ofta lodjur omkring. På våren kan man höra ugglor och med lite tur, alla Sveriges hackspettarter. På sommaren besöker ovanliga skalbaggar som ädelguldbaggen blommor på tomten.

Skötsel

Löpande underhåll av torpet. De öppna markerna kring torpet slås varje år. Återkommande röjningar av sly.

gen (21)

Lospår vid Båtforstorpet

Fakta om Båtforstorpet

Areal: 0,8 hektar med torp och ladugård.
Syfte: Torpet kan användas som utgångspunkt vid skötsel och inventeringar i det närbelägna naturreservatet. Allmänheten kan hyra torpet.
Service och information: Torp som går att hyra, eldstad vid stranden.
Markägare: Upplandsstiftelsen
Förvaltare: Upplandsstiftelsen
Formellt skydd: Inget