Sweden  English 
2023-07-04

Vi listar allemansrättens sju dödssynder!

IMG_0086.JPG

Trenden att hemestra i Sverige verkar hålla sig även i sommar. Och för att det ska bli trevligt för alla är det bra att ”packa ned” omtanke och hänsyn till naturen innan du ger dig ut. Tillsammans med Västkuststiftelsen och Stiftelsen Skånska Landskap utforskar vi Allemansrättens sju dödssynder!

Naturen är en fantastisk upplevelses. Låt oss ta hand om den tillsammans när vi är ute i skog och mark och på stranden i sommar. Här listar vi sju ”dödssynder” kopplat till Allemansrätten och tips på hur man kan göra i stället. Tillsammans tar vi hand om naturen!

#1
VREDE – Elda på berghällar eller brandkänsliga marker och när det är eldningsförbud.

Använd fasta eldstäder i stället - just nu är det dock skärpt eldningsförbud på många platser. krisinformation.se har aktuell information.

#2
FROSSERI – Frossa i picknick och lämna skräpet på marken.

Ta med en påse för att kunna ta med eget och annat skräp från naturen. Tack för att du hjälper till att hålla skräpfritt!

#3
HÖGMOD – Bajsa i ett välbesökt naturområde utan att gräva ned det.

Skit med stil i stället – gräv ned och täck över om du inte hittar ett dass, en bajamaja eller wc.

#4
GIRIGHET – Bryta grenar eller hugga ned träd för att elda med.

Om du planerar att elda, ta med kol eller ved hemifrån för att vara på den säkra sidan. Ibland finns det ved på plats men det är ingen garanti.

#5
VÄLLUST – Ha hunden lös och springandes fritt.

Håll koll på vilka regler som gäller i den natur du befinner dig i och koppla din hundvän där det behövs. Hundar kan skrämma och störa djurungar, tamboskap och människor.

#6
AVUND – Parkera husbilen hur som helst och var som helst, och få andra att längta av avundsjuka.

Håll koll på vilka regler som gäller där du vill stå. Det är långt ifrån alla platser man får parker på med husbil. Hoppas du finner en mysig plats!

#7
LÄTTJA – Slänga hundbajspåsen i naturen.

Ta med påsen till en soptunna, det gäller även nedbrytbara hundbajspåsar. Och inga påsar i dassen, det förstör nedbrytningsprocessen. Tack!

Läs mer om allemansrättenTillbaka till nyhetsarkivet