Sweden  English 
20200624

Cykla till naturen

cykla.jpg

På sommaren väljer vi gärna cykeln för att komma ut i naturen. Här tipsar vi om 8 av våra smultronställen i länet som du kan cykla till på mestadels fina cykelvägar från närmaste tätort:

Ta med dig karta och vatten att dricka!

1. Övre föret, Fyrisån, Uppsala

En oas i Uppsala. Cykla från centrum längs med ån söderut. Lindallén i Ulleråker ger skön skugga en solig sommardag och vid Övre föret kan du spana fågel från tornet och ta en fika vid borden nedanför. 

Cykelavstånd från Uppsala: 4 km

2. Himlabacken, Enköping

En kort cykeltur från Enköpings centrum hittar du Himlabacken på Gröngarnsåsen. Ett trivsamt strövområde, där du kan vandra på åsen och njuta utsikten över Dyarnas betesmarker. 

Cykelavstånd från Enköping: 1 km

3. Österbo Fäbodar, Tärnsjö 

Fäbodarna ligger vackert vid den lilla Hundsjön. Här kan du fiska, vandra runt sjön eller grilla (om det inte är eldningsförbud). Det finns en öppen raststuga och som du kan hyra. Förbi fäbodarna går även Upplandsleden. 

Cykelavstånd från Tärnsjö: 6.5 km

4. Kalmarnäs, Bålsta

Njut av sjöutsikten med dramatiska klippor som stupar 30 m ner i Mälaren, promenera, eller kanske ni vill prova barnens hinderbana vid bäckravinen? 

Cykelavstånd från Bålsta: 7.5 km

5. Gredelby hagar, Knivsta

En kort cykeltur från Knivsta centrum finns Gredelby hagars blomsterrika marker och fågeltorn. Perfekt plats för pick-nick! 

Cykelavstånd från Knivsta: 1.5 km

6. Krutudden, Östhammar

Vid Krutudden kan du grilla, bada eller bara njuta av utsikten ut över Östhammarsfjärden. 

Cykelavstånd från Östhammar: 2 km

7. Rotskärsängen, Skutskär

I en glänta vid Dalälvens strand, i utkanten av Skutskär ligger Rotskärsängen. Här finns en mångfald av blommor under sommaren. Du kan även vandra en slinga på 2.5 km. 

Cykelavstånd från Skutskär: 1 km

8. Strömabadet, Tobo

Sandstrand med badbryggor vid den grunda källsjön Strömaren. Här finns även en fiskebrygga, där får du fiska utan fiskekort. I resten av sjön krävs fiskekort. 

Cykelavstånd från Tobo: 4 km

cykla3.jpgCovid-19, hur tänker vi?

Hela samhället påverkas just nu av spridningen av covid-19 och det är viktigt att vi alla hjälps åt att bromsa utvecklingen. Vi följer Folkhälsomyndighetens och Region Uppsalas rekommendationer. Det innebär att rekommendationerna kan komma att ändras.

  • Följ de allmänna rekommendationer som gäller i och med coronautbrottet även i naturen.
  • Tvätta händerna. Vi jobbar på att förse våra torrtoaletter med handsprit. Men ta för säkerhets skull med egen handsprit eller tvål och vatten.
  • Ta hänsyn till vad transporten till och från naturen kan innebära i form av smittspridning.
  • Ta hänsyn till dina medmänniskor och till naturen.


Tillbaka till nyhetsarkivet