Ta hand om naturen!

Plocka_skrap.jpeg

Inte störa, inte förstöra

Vår svenska natur är fantastisk! Allemansrätten ger oss rätten att upptäcka och vistas i naturen, men också skyldigheten att vara försiktig med den.

Här är en lista som förenklat beskriver allemansrättens olika delar: 

  1. ELDA. Du får elda i områden där det finns skyltar som säger att du får det, eller där det är förberett för eldning. Men aldrig direkt på klippor eller stenhällar. Du får inte heller elda om det finns risk för brand. Läs mer om att elda här! 
  2. TÄLTA. Du får tälta på många platser, men inte överallt, t ex inte i vissa naturreservat. Bäst är att läsa på om området innan besöket. Information finns bland annat på Naturkartan.se. Oftast gäller max en natt på samma plats.
  3. PLATSER. Du får röra dig nästan överallt i naturen, men inte på någons privata tomt eller i en trädgård. Där det ligger ett hus brukar det oftast finnas en tomt runt huset, så där får du alltså inte gå in.
  4. STAKET. Du får öppna grindar och gå över staket (men inte till någons tomt). Kom ihåg att stänga grinden efter dig.
  5. BÄR & SVAMP. Du får plocka vilda bär, blommor och svamp, men inte bryta kvistar på levande träd. Tänk på att det finns blommor och andra växter som är fridlysta. Det betyder att man inte får plocka dem.
  6. HUND. Du får ta med din hund i naturen. Men håll den helst i koppel, framför allt under vår och sommar.
  7. BADA. Du får bada nästan överallt, men inte vid någons tomt. Du får inte heller bada i områden som är till för att skydda t ex fåglar.
  8. SKRÄP. Ta med ditt skräp hem eller lägg det i en papperskorg.

Allemansrätten för barn

För dig som vistas mycket med barn i naturen har vi sammanställt tips om hur man kan tänka kring allemansrätten. I korta filmer går Ekorren Ecky och utomhuspedagogen Johan på utflykt och pratar och leker kring allemansrätten.

Läs mer och se filmerna här!

Filmer om allemansrätten på flera språk

Följ med guiderna Ali och Rashad och deras besökare Sara ut på vandringar i naturen. Sara, som inte är så van att vara ute i naturen, får lära sig några viktiga saker att tänka på när man är ute i naturen.

Se filmerna här!

Naturkartan

I Naturkartan finns information om länets natur. Läs mer här!

Naturkartan_Small.jpg