Baka ute

Bakning_ER_.jpg

Inget är så gott som nybakat bröd och inget är härligare än att äta utomhus. Här får du några recept på bröd som går att tillaga över elden, på pinne, muurikka eller i stekpanna. 

Ladda ner som pdf.

Pinnbröd                  4 st.

 2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 dl vatten

  • Häll alla torra ingredienser i en plastpåse
  • Häll i vattnet och knåda degen genom plastpåsen
  • Ta degen ur påsen och tryck till den runt pinnar och grilla över glöd tills degen börjar släppa från pinnen

Fusk-Focaccia          8 st.

 4 dl mjöl

0,5 tsk salt

2 tsk bakpulver

50 gr flytande margarin

1,5 dl mjölk

  • Hackade bitar av soltorkad tomat, oliver, feta ost… örter t.ex. oregano eller rosmarin.
  • Blanda alla ingredienser i en plastpåse och knåda degen genom plastpåsen
  • Klicka ut bullar i en varm stekpanna eller gjutjärnshäll, utan fett.
  • Baka bullarna på svag värme 5-8 min på varje sida

Tunnbröd med potatis             10 st.

400 gr kall kokt potatis (ca 5-6 st.) – Riv på grova sidan på rivjärnet

0,5 tsk kummin – stött i mortel

2 dl rågmjöl

0,5 tsk salt

  • Knåda ihop allt till en deg
  • Kavla ut plattor 10-15 cm Ø
  • Kavla gärna ett varv med kruskavel eller nagga med gaffel
  • Stek i torr stekpanna

Stompa

15 dl rågsikt

5 dl filmjölk

0,5 dl sirap

2 tsk bikarbonat

2 tsk salt

Fänkål eller brödkrydda 

  • Blanda alla ingredienser och kvala eller platta ut till kakor som du gräddar, utan fett,
  • på stekhäll eller i stekpanna

Krabbelurer/Skrabbelucker      25 st.

2 ägg

1,5 dl socker

1,5 dl mjölk

4 dl mjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

socker och kanel

  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Tillsätt resten av ingredienserna.
  • Stek i margarin över öppen eld.
  • Vänd de färdiga skrabbeluckerna i socker och kanel.
  • Ät och njut!

Russinbullar med kardemumma              4 st.

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 msk socker

0,5 tsk kardemumma

3 msk russin

1 dl mjölk

  • Blanda alla torra ingredienser i en plastpåse
  • Tillsätt lite vatten i taget och knåda degen genom plastpåsen
  • Klicka ut fyra bullar i en varm stekpanna eller gjutjärnshäll, utan fett.
  • Baka bullarna på svag värme 5-8 min på varje sida

pinnbrod2_ER_.jpg