Smultronställe

Närbild på två röda smultron.
Foto: Gillis Aronsson

Genom Smultronställen i naturen vill vi göra det lätt komma ut i naturen. Till ett smultronställe ska det vara lätt att hitta, och väl framme ska alla förutsättningar finnas för ett bra besök.

Vad är ett smultronställe?
Ett smultronställe är ett utflyktsmål med höga natur- och friluftsvärden som är trevligt och tillgängligt för besökare. Ett Smultronställe i naturen klarar uppsatta kvalitetsmål enligt en definierad checklista och har godkänts av styrgruppen. Ett smultronställe ska vara tillgängligt för alla och saknar därför inträde. Det finns över 40 smultronställen i länet och fler är på gång. 

Vi vill locka dig ut!
Arbetet med smultronställen är ett sätt att göra det lätt för länsinvånarna att ge sig ut i naturen genom att kvalitetssäkra utflyktsmål och sprida information om dem. Nav för informationen är vår hemsida, Naturkartan.se och Biotopia. För att göra smultronställena kända och besökta arbetar vi också med guidningar och aktiviteter. 

Med folkhälsan i fokus
Genom detta arbete vill vi ge en god service till länsinvånarna, och därmed bidra till högre livskvalitet liksom förbättrad folkhälsa. Samtidigt höjer vi vår egen kompetens vad gäller förvaltning av områden och information om dessa.

Vilka står bakom?
Smultronställen i naturen är ett samarbete mellan Upplandsstiftelsen och alla länets kommuner. En styrgrupp bestående av representanter från ingående parter leder arbetet. Upplandsstiftelsen är samordnare och har huvudansvaret för hemsidan.

För information kontakta Karolina Vessby tel. 018-611 62 84, 070-511 69 94

Hitta länets smultronställen!

Gå till startsidan för Naturtips genom att klicka på Naturtips i den gröna menyn ovan. 

Längst ut till höger klickar du i rutan Smultronställe. Då visas länets smultronställen på kartan och i listan under kartan. Klicka på det område du är intresserad av.