Tvådagarsvandring Skekarsbo–Nora kyrka

IMG_2321.jpg
Foto: Emelie Runfeldt.

Upplandsledens etapp 19 kallas även för Kyrkstigen. Den startar i Skekarsbo och tar er genom skog och ett spännande kulturlandskap, förbi Österbo fäbodar,  längs den 700 m långa spången över Nordmyran och fram till Nora kyrka i utkanten av Tärnsjö. Kanske kan det vara lämpligt att vandra sträckan åt andra hållet för att få längsta etappen dag ett. 

Vandringen är totalt 9 km lång och går genom ett varierande landskap.. Innan ni ger er iväg, gör en avstickare till det höga utsiktstornet i Skekarsbo. En tur upp i tornet bjuder på vidsträckt utsikt över Färnebofjärden. Vid Messkog, efter 2 km vandring finns en rastplats med vindskydd, eldstad och en kolarkoja. 

Efter tre kilometer kommer ni till Österbo fäbodar vid Hundsjön. Här är en lämplig plats att övernatta. Det finns en stuga som går att hyra, en öppen stuga, vindskydd och fina ytor om ni vill tälta. I sjön kan ni fiska gädda och abborre, inget fiskekort behövs. Roddbåt finns också att låna. 

Dag två fortsätter vandringen genom lite mer öppet landskap. Efter fem kilometer är ni framme vid Österbo och den nästan 700 m långa kyrkspången som tar er över Nordmyran. I Österbo finns ett fågeltorn och en rastplats med vindskydd och eldstad. På andra sidan spången ligger smultronstället Hagudden, även det en rast och grillplats. På våren blommar blå- och vitsippor och ute på myren rastar flyttfåglarna. 

Nu är det bara en kilometer kvar till vandringens slut vid Nora kyrka. 

Tyvärr går det inte att ta sig till Skekarsbo med buss. Men kanske kan ni få skjuts, eller ta taxi, till starten. Från Tärnsjö går det däremot att ta sig med buss. 

IMG_2303.jpg

Österbo fäbodar. 

Bra att veta


Längd:
9 km
Boende: Tält eller stuga vid Österbo fäbodar.
Service:
Rastplatser vid Skekarsbo, Messkog, Österbo fäbodar, Österbo och Hagudden. Övernattningsstugor vid Österbo fäbodar. Butik och vandrarhem i Tärnsjö. 

Vill ny hyra stugan vid Österbo fäbodar, kontakta Nora församling: 0292-500 09

Läs mer om service under etapp 19. 

Hitta hit

Kyrkstigen börjar vid Skekarsbo, nordväst om Tärnsjö.

Med bil: För att komma till Skekarsbo kör du in i Tärnsjö och följer huvudgatan (Storgatan) norrut. I utkanten av samhället sväng mot Gäddsjö. Härifrån är det skyltat mot både Kyrkstigen och Skekarsbo.

Med buss: Till starten vid Skekarsbo finns ingen kollektivtrafik. Från Tärnsjö centrum går buss. Centrum ligger 500 m från etappens slut vid Nora kyrka. 

Vägkarta

UL, Upplands lokaltrafik