Om du har svårt att läsa detta klicka här eller Vill du inte ha vårt nyhetsbrev, klicka här
 
Aktuell information från Upplandsstiftelsen. Vi arbetar med naturvård, friluftsliv och naturskola i Uppsala län. www.upplandsstiftelsen.se
 
 
 
NYHETSBREV 2015 – 2
 
 Huvudbild_GA_.jpg 
 
 

Här kommer Upplandsstiftelsens andra nyhetsbrev 2015, men vårt allra första digitala! Med det vill vi ge dig smakprov från sommarens och höstens verksamhet. Välkommen att läsa vidare!
Björn-Gunnar Lagström, vd Upplandsstiftelsen

 
 
folkhalsa2.jpg 
Mer folkhälsa

Upplandsstiftelsen har fått ett utvidgat folkhälsouppdrag från Landstinget. Medlen kommer att användas till pilotprojekt med syfte att finna modeller för att personer med funktionsnedsättning ska få möjlighet till ökad fysisk aktivitet i naturen.

 
Barn.jpg 
Skolor och förskolors användning av sin närnatur

Befolkningen i Uppsala förväntas öka till mellan 280–340.000 invånare till år 2050. Det byggs för fullt. Strategin är förtätning och sammanlänkning av stadsdelarna. Då kommer många grönområden att försvinna. Grönområdena betyder bland annat mycket för människors hälsa, inte minst för barnen. Tillgång till natur nära är en förutsättning för att skolor och förskolor ska kunna fullgöra sitt uppdrag.

Upplandsstiftelsen och Uppsala kommun har undersökt var skolor och förskolor är när de är ute, och vad de gör. Undersökningen visar att alla skolor och förskolor är ute, hur ofta beror mycket på avståndet till naturen. De som har mindre än 100 m till naturen använder den ofta varje dag, andra mer sällan. De små nära områdena är otroligt viktiga.

Ladda ner rapporten.

 
Laxon_KV_.JPG 
Natur och friluftsliv i Älvkarleby

Nu lyfter vi naturen och friluftslivet i Älvkarleby. I ett gemensamt lokalt naturvårdsprojekt arbetar kommun, skola, hembygdsförening, naturskyddsförening, golfklubb och stiftelsen. Tillsammans skapar vi vandringsslinga, natur- och friluftskarta och en utställning om kommunens natur.

 
losholmen3.jpg 
Invigning av våtmark Lösholmen

I juni invigdes en ny våtmark vid Lösholmen utanför Östhammar vilket lockade ett 40-tal deltagare. Våtmarken är utformad för att gynna biologisk mångfald, men även för att fisk från havet ska kunna gå upp och leka. I området finns även en enklare parkering, fikabord och en stigslinga som hänger ihop med Långalmastigen.

Restaureringen av våtmarken ingår i ett av flera projekt där Upplandsstiftelsen anlägger våtmarker i länet för att öka den biologiska mångfalden och minska näringsläckage till havet. Våtmarken i Lösholmen ingick i projektet Rikare Skärgårdslandskap som drivs ihop med Världsnaturfonden WWF och Skärgårdsstiftelsen. Finansieringen har till stor del skett genom investeringsstöd från Landsbygdsprogrammet.

 
Inforesa2.jpg 
Vi visar upp vår verksamhet

Den 23 och 24 september genomförde vi två informationsresor i länet för politiker och tjänstemän. Deltagarna besökte ett antal av stiftelsens natur- och friluftsområden där vi visade upp och informerade om vår breda verksamhet inom naturvård, friluftsliv och naturskola. 

 
NRstjarna_gammal_gran_20130116o_webben_GA_.jpg 
Naturvårdshuggning i Aspbo

I Aspbo naturreservat nära Österbybruk finns många gamla och grova lövträd. Träden har tidigare växt i en betad hagmark. När betet upphörde har gran och sly växt upp vilket gör att de gamla träden trängs hårt och dör. De gamla hagmarksträden är viktiga för många insekter, svampar och fåglar.
Under vintern genomför Upplandsstiftelsen uthuggning av framförallt gran kring 150 äldre lövträd. Även yngre lövträd t ex asp, ek, björk och oxel röjs fram för att på längre sikt kunna ersätta de äldre träden.

Åtgärden genomförs med ekonomiskt stöd från Skogsstyrelsen (Nokåsmedel). 

 
 
Nominera till naturvårdspris 2016

Nu är det dags att skicka in nomineringar till 2016 års naturvårdspris. Känner du någon som gjort en stor naturvårdsinsats? Skicka ditt nomineringsförslag till info@upplandsstiftelsen.se

Läs mer om naturvårdspriset

 Naturvardspris.jpg
 
 
Provfiske3.jpg 
Vilka fiskar finns i Fyrisån?

I augusti genomförde vi provfiske i Fyrisån i centrala Uppsala.
Fyrisån är artrik när det gäller fisk! Totalt sett har tretton olika arter av fisk fångats bara i omlöpet kring Upplandsmuseet. I år dominerades fångsten av abborre, mört och id i omlöpet. Nedströms kvarnfallet fångades abborre, mört, löja, stensimpa, ål och en öring!

År 2008 öppnade Uppsala kommun fiskvandringsvägar genom Uppsala starkt vilket bidrar till ett rikare liv i Fyrisåns vatten.

 
hammarskog.jpg 
Naturvärden i Hammarskog

Hammarskog är ett av Uppsala kommuns mest besökta friluftsområde. Under 2015 fick vi i uppdrag av kommunen att göra en naturvärdesbedömning av hela Hammarskogs egendom, vilket omfattar 566 hektar.

Resultatet av inventeringen visade att naturvärdena främst är knutna till tre olika typer av miljöer nämligen; våtmarker/strandängar, lövskog/ekhagar och äldre barrskog. Totalt har 165 rödlistade arter påträffats.  På bilden ses länets grövsta ek som finns i Toran, Hammarskog.

 
 
Gott om abborre vid kusten

Varje år undersöker vi hur fiskrekryteringen fungerar i våra stora skärgårdsområden Kallriga och Skaten-Rångsen i Öregrundsgrepen. För 6–7 år sedan var resultaten nedslående med låga tätheter av både abborr- och gäddyngel. De senaste åren har det sett mycket positivare ut och provfisket sommaren 2015 gav ganska stora mängder abborryngel. 

 
vitryggunge_voljar_ParEriksson.jpg 
Späck till vitryggig hackspett

Upplandsstiftelsen hjälper till i arbetet med att rädda den  utrotningshotade vitryggiga hackspetten. För att öka chanserna att arten ska överleva vintern har stiftelsen nu levererat energirik talg till ett 10-tal platser kring nedre Dalälven och sjön Tämnaren. Talgen sätt ut av ideellt engagerade människor.

Läs mer om projektet att rädda den vitrygga hackspetten.

 
 
Ett nytt naturreservat

Under hösten invigdes det nya naturreservatet Svanhusskogen.  Det består av naturreservatet Ola samt en utvidgning med omgivande marker norr om Ola. Sammantaget uppgår det skyddade området till närmare 380 ha vilket gör det till ett av länets större skogsreservat. Upplandsstiftelsen är huvudsaklig markägare.

Upplandsstiftelsen bjöd in till tårta och rundvandring i de fina markerna söndagen den 27 september för att uppmärksamma reservatsbeslutet. Kommunalrådet i Uppsala kommun, Maria Gardfjell, klippte det blågula bandet och påtalade värdet av att freda naturområden både för den biologiska mångfalden men också för besökare.

Läs mer om Svanhusskogen

 Skogen_och_askmoln_20070904b_webben_GA_.jpg
 
 
25_upplandsleden2_SA.jpg 
Upplandsleden på export?

Skulle du vilja vandra på Upplandsleden och samtidigt bo och äta gott? Under hösten har vi medverkat i ett antal träffar med mål att utveckla vandringspaket i Östhammars kommun. Bakom satsningen ligger Regionförbundet, Visit Roslagen och Östhammars kommun. 

Läs mer om Upplandsleden, bok och kartor.

 
Lummig_a_norr_om_Tierp.jpg 
Förstudie av nygammal kanotled

Under 2015 har vi medverkat i LONA-projektet Förstudie kanotled Tämnarån. Initiativet kommer från lokala föreningar i området och syftet är att kartlägga hela Tämnaråns möjligheter att åter igen bli en kanotled för närboende och besökare. Idag är delar av ån, från Tierp till Strömsberg, en kanotled som förvaltas av Upplandsstiftelsen och Tierps kommun. Upplandsstiftelsen, Idé och Utvecklingsgruppen Karlholm-Västland, Samarbetskommittén Strömsbergs bruk och Ullforsgruppen har tillsammans paddlat igenom hela ån. Nu ska en rapport sammanställas och utifrån resultatet i den bestäms nästa steg.

 
Naturpodden1HarreniBredforsen.jpg 
Upplandsstiftelsen i Naturpodden

Naturpodden har sänt sitt första avsnitt som handlar om harren i Bredforsen. Naturpodden produceras av Biotopia och sänder reportage från naturen i Uppland. I premiäravsnittet intervjuas Johan Persson och Tomas Loreth om Upplandsstiftelsens arbete för att stärka harrbeståndet i Bredforsen.

Lyssna på hela premiäravsnittet.

 
UL_dag.jpg 
Upplandsledens dag, och andra dagar!

I vacker höstsol vandrade 50 personer längs Dalälvsstranden för att fira Upplandsledens dag den 4 oktober. Vandringen följde sträckan mellan Marma och Älvkarleby, med stopp vid Gropholmarnas naturreservat för guidning av  P-O Borgestig från Länsstyrelsen och lunch på hamburgare grillade i eldstaden.

Bakom arrangemanget stod Friluftsfrämjandet i Älvkarleby, Älvkarleby kommun och Upplandsstiftelsen.

Under hösten har Upplandsstiftelsen också funnits representerade på Stadsskogens dag, Fjällnoradagen och Skördefest på Wik.

 
 
God Jul & Gott Nytt År!
 
Om du har svårt att läsa detta klicka här eller Vill du inte ha vårt nyhetsbrev, klicka här
www.upplandsstiftelsen.se, info@upplandsstiftelsen.se, Box 26074, 750 26 Uppsala