Sweden  English 

Varggropens fågeltorn - Vid Vendelsjön

Personer uppe i fågeltorn.
Varggropens fågeltorn. Foto: Mats Wilhelm.
Dvargmas_Kungstyllen_20090625g2_webben_GA_.jpg
Dvärgmås. Foto: Gillis Aronsson
Personer med kikare på hagmarken nedanför fågeltornet.
Foto: Karolina Vessby.

Tierps kommun, fågeltorn vid fågelrik sjö, beteshagar

En slingrig landsväg tar dig förbi åkrar, ängar och bondgårdar fram till parkeringen vid södra änden av Vendelsjön. Från parkeringen går en 400 m lång stig genom en hage med betande kor. Framme vid stigens slut ligger fågeltornet.

Tornet ligger på en vacker plats omgiven av öppen hagmark. Här kan du njuta av matsäcken och de vackra omgivningarna, eller klättra upp i tornet med din kikare och spana ut över den fågelrika Vendelsjön. Rakt över sjön ser du Vendels kyrka med klockstapeln i bakgrunden.

Fåglar
Vendelsjön är grund och omges av vass och sankängar. Längre upp finns gott om lövskog. I sjön trivs mängder av fåglar. Totalt har man noterat nästan 250 olika arter! En karaktärsfågel från vår till höst är den bruna kärrhöken, som ofta ses flyga lågt över vassarna nära fågeltornet. 

Tillgänglighet
Stigen från parkeringen fram till fågeltornet är mycket lättgången. Att ta sig ut med barnvagn går om man kan tänka sig rulla över en hel del ojämnheter under en kortare sträcka. Under korta perioder på våren kan delar av området vara översvämmat.

Service
Parkering med plats för 7-8 bilar, fågeltorn, picknickbord vid tornet. Toalett saknas. 250 m från fågeltornet ligger Ängslyckans café, som har öppet söndagar under säsong (kolla hemsidan) och grönsaksodlarna Åhls grönt (kolla hemsidan för öppettider).

Lite historia
Vendelsjön var i mitten på 1950-talet en mycket öppnare sjö. På 1980-talet hade sjön växt igen så mycket att fågellivet försämrats. Sedan mitten av 1990-talet arbetar därför Föreningen Vendelsjön tillsammans med Nordupplands fågelklubb och Örbyhus biologiska förening med att göra sjön mer attraktiv både för fåglar och för besökare. Man har byggt fågeltorn, restaurerat strandängar och skapat öppna vattenytor. Upplandsstiftelsen, Tierps kommun, Länsstyrelsen m.fl. har stöttat arbetet.


Läs mer..

Barnvänligt Fåglar Picknick Smultronställe

Hitta hit

Vendelsjön ligger nordost om Björklinge och ca 35 km norr om Uppsala.

Läs mer..


Läs mer

Upplandsstiftelsen förvaltar Varggropens fågeltorn tillsammans med Föreningen Vendelsjön. Läs mer under Våra områden

Vendelsjön

Ängslyckans café

Föreningen Vendelsjön

Tierps kommun

Åhls grönt

Vad gäller i området?

Kor i hagen
Vår till höst går det kor i hagen. Ta hänsyn till djuren genom att inte störa dem och gå runt flocken. Tänk på att kor ibland kan vara nyfikna och närgångna mot hundar och håll alltid hunden kopplad. Det är elstängsel runt hagen.

Tänk också på att ints ställa bilen så att du blockerar för lantbrukarna.
 

Större grupper
Du är välkommen till fågeltornet när som helst. Men om du ska ta med dig en större grupp är markägarna tacksamma om du hör av dig i förväg så att de kan planera arbetet i hagarna runt tornet. Telefon till Pär och Ebba: 018-500372, 0703-076523.
 

Förvaltare av smultronstället:

Upplandsstiftelsen