Sweden  English 

Torslundagropen

Visa alla områden - Torslundagropen - ctl00_cph1_mainimg
Utsikt över Torslundagropen. Foto: Karolina Vessby.
Visa alla områden - Torslundagropen - ctl00_cph1_Image2
Klöverblåvinge. Foto: Gillis Aronsson.

Enköpings kommun, gammalt grustag med spännande växt- och djurliv, utsikt

Kan ett grustag vara ett utflyktsmål i naturen?
Ja, Torslundagropen har en hel del att erbjuda den naturintresserade. Börja med att klättra upp till toppen av åsen vid kanten av gropen. Det är en ganska krävande klättring men väl uppe kan du fika vid bordet och beundra utsikten över nejden.

Sand och grus för växter och djur
Att gropen blivit naturreservat beror på att det är brist på öppna sand- och grusmiljöer i naturen. Här finns grus i överflöd och det lockar stenskvättan att göra bo bland stenarna. Ortolansparven som blivit mer och mer ovanlig under senare år trivs också här och kan höras sjunga på vårarna. Många insekter uppskattar att det blir varmt i gropen, och sommartid finns många blommor att söka nektar i. Så ta gärna en titt på Torslundagropen!

Vill du vandra kan du följa Upplandsleden som i en 7 km lång rundslinga passerar gropen. Läs mer om Torslundaslingan här.

Service: parkering, informationsskyltar, stig, fikabord vid utsikten. Följ gärna Upplandsleden. Torlundaslingan är markerad med en blå prick på orange färg.


Ut och gå Utsikt Naturreservat

  • bild
    Upplandsleden, Om Upplandsleden Den 50 mil långa leden slingrar sig från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr. E...

Skötselansvarig och förvaltare

Upplandsstiftelsen förvaltar gropen och leden. Enavandrarna sköter leden.

Hitta hit

Torslundagropens naturreservat ligger drygt 10 km norr om Enköping.

Läs mer..


Läs mer

Våra områden