Sweden  English 

Rotskärsängen

Visa alla områden - Rotskärsängen - ctl00_cph1_mainimg
Utsikt över Dalälven. Foto: Karolina Vessby.
Skogsvandrare_20120530g_webben_GA_.jpg
Vandring på Rotskär. Foto: Gillis Aronsson.
beskuren_Aby.jpg
Slåtter på Rotskärsängen. Foto: Stina Lindblad

Älvkarleby kommun, strövområde på ö i Dalälven

I en glänta vid Dalälvens branta strand ligger Rotskärsängen. Här kan du upptäcka ängens alla blommor eller ta en promenad längs stränderna på Rotskär. 

Ön Rotskär ligger i utkanten av Skutskär, vid Dalälvens utlopp i Gävlebukten. På södra delen finns ett fint strövområde. Här växer tallskog där vissa tallar är 150 år gamla.

På Rotskärsängen blommar älväxing, solvända och åkervädd. År 2008 upptäcktes här en ny fjärilsart som man aldrig hittat i Sverige tidigare, vampyrfjärilen. De flesta vampyrfjärilar sticker in sin sugsnabel i frukter. Men vissa arter, som den på Rotskär, kan faktiskt suga blod. Fjärilens larver lever på växten backruta som finns på Rotskär. Vampyrfjärilen är ett nattfly, så vill du ha chans att se den så är det på kvällen/natten du ska vara där. 

Runt södra halvan av Rotskär går en vandringsslinga. Den är 2,5 km lång och går mestadels genom skog. Vill du göra en längre runda genom Skutskär kan du ta Sverkil Simonssons stig, på 5 km. På östra sidan av ön är sandstränderna riktigt branta. 

Service
Parkering, informationsskyltar. Stigar på Rotskär och möjlighet att vandra längre på slingan Sverkil Simonssons stig.


Blommor Ut och gå Grilla Smultronställe

Förvaltare

Älvkarleby kommun.

Hitta hit

Rotskär ligger alldeles i utkanten av Skutskär. 

Läs mer..