Sweden  English 

Rossholm - På nordvända kusten

Person vandrar längs liten grusväg.
Foto: Karolina Vessby.
Närbild på humla som flyger in i en blåklocka.
Blåklocka. Foto: Anett Persson.
Släta, flata klipphällar vid havet.
Klippor vid Immarviken. Foto: Karolina Vessby

Tierps kommun, havsutsikt, kulturlandskap, stigar

Rossholm är en vacker liten by vid havet. En slingrande grusväg leder genom markerna ner till nordvända kusten, med klippor mot öppet hav.
I Rossholm finns uppmärkta stigar som tar dig dig genom byn eller skogen ut till havet.

Ta en folder vid parkeringen och läs mer om Rossholms växter och natur. 

Havskontakt
Rosshollms stigar leder dig ut till tre olika platser vid havet, Immarviken, Rossholmsberget och Kranselberget. De har lite olika karaktär med gemensamt är att här finns utsikt och vackra klippor.

Ut och gå, Kranselberget och Rossholmsberget
Alla stigar utgår från parkeringen vid det militära tornet. Stigen till Kranselberget och Rossholmsberget följer grusvägen genom byn fram till havet. Det går att få en skymt av havet vid änden av vägen, och dit kan du ta dig med barnvagn. I övrigt är stigarna i området enkla skogsstigar där grövre skor rekommenderas. Både vid Kranselberget, i väster, och vid Rossholmsberget, i öster, slutar stigen ute klipporna med utsikt över öppet hav. Till båda utsiktspunkterna är det ca 1 km från parkeringen.

Immarviken
Stigen till Immarviken (1,5 km) leder längs grusvägen västerut och sedan genom skogen till den klippiga viken. Här brukar ortsborna doppa sig och även här har du en härlig utsikt. På våg till Immarviken passerar du Bergviks eldkoja. Du är välkommen att kliva in och göra en brasa, ta för säkerhets skull med egen ved.

Prova att följa klipporna mellan Rossholmsberget och Immarviken. Därifrån kan du följa led ända bort till Kapplasse naturreservat.

Gärden söder om byn
Söder om byn leder en stigslinga (ca 700 m) runt Svilandet. Den passerar gamla gärden och stenmurar. Det här är fjärilarnas och fåglarnas marker. 


Läs mer..

Havskontakt Ut och gå Grilla Smultronställe

Förvaltare

Tierps kommun

Hitta hit

Rossholm ligger vid Hållsnäshalvöns nordkust i nordligaste Uppland.

Läs mer..


Vad gäller i området?

I Rossholm gäller allemansrätten. Var vänlig visa hänsyn till dem som bor i byn och till markägarna.
 

Förvaltare:

Tierps kommun

Dokument