Sweden  English 

Pansaruddens naturreservat

Eldstad och rastbänk vid vattnet.
Foto: Martin Amcoff.
pansarudden_manniskortrad_SA_72.jpg
Vandring längs Pansaruddenslingan. Foto: Sara Arvidsson
Parluggla_unge_19870609b2_webben_GA_.jpg
Pärluggla. Foto: Gillis Aronsson
Vägskylt som pekar mot rastplats.
Foto: Anna-Karin Roos.

Uppsala kommun, skog, vandringsstigar, Upplandsleden, grillplats

AKTUELLT!

Undvik besök i naturreservatet vid blåsigt väder. Det finns en stor risk för fallande träd.

Som följd av den torra sommaren 2018 och angrepp av granbarkborre finns det många döda granar i reservatet. Detta innebär en stor risk att döda granar faller och vi avråder dig från att besöka området vid blåsigt väder.

I Pansaruddens naturreservat möts du av riktig vildmarksterräng. Skogen är i stort sett orörd sedan slutet av 1800-talet. De grova trädstammarna står tätt och marken täcks av vindfällen och mossklädda stenblock. I skogen trivs ugglor och hackspettar. Lodjur har också setts till i trakten.

Flera stigar går genom reservatet, bland annat fram till sjön Vällen. Längs Upplandsleden som går rakt igenom området finns Rudbäcken, en glup som ses som en glänta i skogen. Glupar är områden som ibland är vattenfyllda och ibland torra. Vattnet kommer från underjordiska källor. Runt glupen växer många stora lövträd.

Ut och gå
En vandring i Pansaruddens naturreservat är en spännande upplevelse. Här finns gott om fåglar, insekter och ovanliga växter. Men vandringen är inte helt lätt. Terrängen är stenig och kuperad.

Från södra parkeringen kan du vandra Pansaruddenslingan, som är en del av Upplandsleden. Slingan är 4 km lång och går ut till sjön Vällen och tillbaka. En del av sträckan går du längs lättgången skogsväg men mest är det en stig. Slingan är märkt med röd färg. 

I Pansarudden startar också Upplandsledens etapp nr 8 som går söderut mot Bennebol och etapp nr 9 som går norrut mot Kolarmora. Upplandsleden är märkt med orange färg på träd och stolpar.

Grilla
Ställ bilen vid norra parkeringen och följ Upplandsleden 1,5 km till grillplatsen vid Vällen. En brasa är lika mysig en ruggig höstdag som en ljummen sommarkväll. Stigen går mestadels genom blockrik och kuperad terräng. Stadiga skor eller kängor rekommenderas!


Läs mer..

Skog Ut och gå Grilla Naturreservat

  • bild
    Upplandsleden, Om Upplandsleden Den 50 mil långa leden slingrar sig från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr. E...

Förvaltare

Upplandsstiftelsen

Hitta hit

Pansaruddens naturreservat ligger ca 9 km NO om Knutby.

Läs mer..


Vad gäller i området?

Pansarudden är ett naturreservat.

Du är välkommen att:

  • Plocka bär och matsvamp.
  • Tälta ett dygn, men terrängen är blockrik så det kan vara svårt att hitta bra tältplatser.
  • Elda, men bara i den iordninggjorda eldstaden.

Det är inte tillåtet att:

  • Plocka växter.
  • Medföra hund som inte är kopplad.
Dokument