Sweden  English 

Kolarkojan i Fjällnora

Kolarkojan med gräs på taket. Utanför står ett picknickbord.
Kolarkojan. Foto: Agneta Säfsten.
Människor kolar en mila. Publik tittar på.
Kolning vid Fjällnora. Foto: Sven Ankar.
Smultronställestolpe och vägvisare som visar: Kolarkojan 0,4.
Foto: Agneta Säfsten.

Uppsala kommun, kolarkoja, kolmila, stigar

Hur levde en kolare? Vid Fjällnora har man byggt upp en gammal kolarmiljö. Kom och titta in i kolarkojan! Så här kan det ha sett ut då kolaren bodde här för hundra år sedan, ensam vid sin mila. På fjällnoradagen, som arrangeras första lördagen i september, bygger man upp en mindre modell av en kolmila intill kolarkojan.

Runt om i Upplands skogar har det kolats mycket under flera hundra år. Man höll på ända in på 1940-talet. I Fjällnora har man hittat fyra gamla kolbottnar, men troligtvis har det funnits många fler. Att vara kolare var ett slitsamt och ensamt arbete. Intill milan bodde kolaren ensam i sin koja och vaktade milan så att den inte tog eld.

För att komma till kolarkojan i Fjällora följer du Kolarstigen. Från parkeringen är det 400 m. Kolarstigen fortsätter sedan i en tre kilometer lång rundslinga genom Fjällnoras skogar. Upplandsleden passerar också förbi kolarkojan. 

Tillgänglighet
Stigen från parkeringen fram till Kolarkojan är bred och lättgången. Här kan du promenera med barnvagn. Den övriga sträckan av Kolarstigen är vanlig skogsstig.

Fjällnora erbjuder en rad anpassningar för personer med funktionsnedsättning. Läs mer på sidan om Fjällnora friluftsområde.

Service
Stor parkering, picknickbord, kolarkoja med bänkar, bord och kamin.

Fjällnora friluftsområde
I Fjällnora finns mycket att göra och uppleva. Ta ett dopp nere vid badplatsen, grilla vid någon av de många eldstäderna, vandra längs skogsstigarna, fika i caféet eller hälsa på hos djuren på gården. Du kan också hyra en kanot och ta en paddeltur på sjön Trehörningen. På vintern plogas en skridskobana, långfärdsskridskor finns att hyra!

Vill du övernatta finns stugor, vindskydd och en campingplats i området.Läs mer..

Skog Ut och gå Barnvänligt Barnvagnsvänligt Smultronställe

  • bild
    Upplandsleden, Om Upplandsleden Den 50 mil långa leden slingrar sig från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr. E...

Förvaltare och skötselansvarig

Uppsala kommun

Hitta hit

Fjällnora friluftsområde ligger ca 1,5 mil öster om Uppsala.

Läs mer..


Vad gäller i området?

Fjällnora är ett friluftsområde där allemansrätten gäller.