Sweden  English 

Kalmarnäs naturreservat

Utsikt_vinter_ER_.jpg
Utsikt från Vattunödsberget. Foto: Emelie Runfeldt
IMG_5422_AW.JPG
Får i Kalmarnäs. Foto: Anett Wass.
Aventyrsbanan_ER_.jpg
Barnens äventyrsbana. Foto: Emelie Runfeldt.
KA_rastplats2_ER_.jpg
Tillgänglighetsanpassad rastplats. Foto: Emelie Runfeldt.

Håbo kommun, höga klippor, utsikt, äventyrsbana, naturskola

Från de 30 m höga klipporna som stupar ner mot Mälaren har du fantastisk utsikt över Ekolsundsviken och Norra Björkfjärden. Innanför ligger den trolska skogen som man har lämnat i fred för att den ska få växa och utvecklas på egen hand.

Till Kalmarnäs kan du åka för att komma nära Mälaren, njuta av utsikten och promenera i skogen. Ta gärna med picknickkorgen eller något att grilla. Följ stigarna från parkeringen i norra delen av reservatet för att komma till utsiktsplatsen på Vattunödsberget, grillplatsen eller barnens äventyrsstig vid bäckravinen. Parkeringen ligger nära torpet Vattunöden där du möts av öppna ekhagar och får.

Grilla
Det finns tre olika möjligheter att grilla här.
I åkerkanten ca 50 m från parkeringsplatsen finns ett tillgänglighetsanpassat grillbord och rastbord. Uppe på Vattunödsberget finns en eldstad och i en glänta i skogen på väg upp till Vattunödsberget ligger ytterligare en. Här finns bänkar att sitta på och ved att elda med.

Eken
Den allra största eken i naturrreservatet har fallit, men den är fortfarande imponerande. Den finns i närheten av torpet Vattunöden.

Barnens äventyrsbana
Vid bäckravinen har skolbarn från Bålsta gjort en äventyrsbana. Följ skyltarna som visar mot ravinen! 

Vattunödens naturskola
En dag i veckan hålls naturskola i Kalmarnäs. Aktiviteterna riktar sig till grundskolan i Bålsta.

Tillgänglighet
Från parkeringen går en kort hårdgjord stig fram till ett tillgänglighetsanpassat fikabord. Handikappanpassad torrtoalett finns vid parkeringen. I övrigt är stigarna i reservatet kuperade, bitvis ojämna och inte anpassade för personer med funktionsnedsättning.

Stigarna i reservatet
Från parkeringen går stigar till grillplatsen (600 m), Vattunödsberget (800 m) och barnens äventyrsbana vid ravinen (200 m). Terrängen är delvis kuperad, ordentliga skor rekommenderas. Från ravinen leder en stig vidare till Lastberget.

I övriga delar av reservatet saknas markerade stigar. Här får du leta upp din egen stig genom den vildvuxna skogen. Vandra bland tallar, lindar och flera hundra år gamla ekar.

Service
Parkering, eldstad, picknickbord, handikappanpassad torrtoalett och tillgängligtsanpassat grillbord samt rastbord vid parkeringen.


Barnvänligt Grilla Handikappanpassningar Picknick Utsikt Smultronställe Naturreservat

Hitta hit

Kalmarnäs ligger vid Mälaren väster om Bålsta.

Läs mer..


Vad gäller i området?

Kalmarnäs är ett naturreservat.

Du är välkommen att:

  • Plocka bär och matsvamp
  • Elda på anvisade platser
  • Förtöja båt på anvisade platser

Det är inte tillåtet att:

  • Plocka växter
  • Tälta
  • Rida
Dokument