Sweden  English 

Forsen vid Ulva kvarn

Fallet med den gamla kvarnen i bakgrunden.
Foto: Emelie Runfeldt.
Stromstare_Fyrisan_20100123d2_webben_GA_.jpg
Strömstare: Foto: Gillis Aronsson
Visa alla områden - Forsen vid Ulva kvarn - ctl00_cph1_Image1
Stigen ut mot rastplatsen på udden. Foto: Agnetha Säfsten.

Uppsala kommun, fors, picknickplats, hantverksby

Vid Ulva kvarn kastar sig Fyrisån utför ett litet fall och nedanför fallet forsar den med hög fart fram över stenarna. Vintertid kan du hålla utkik efter den lilla strömstaren som brukar stå och niga på en sten i forsen.

Ulva har länge funnits på kartan. Det gamla kvarnhuset byggdes för 250 år sedan och drevs som kvarn fram till 1963. Idag är platsen istället ett välbesökt hantverkscentrum med små butiker och café.

På västra sidan nedanför fallet hittar du smultronstället, som är en mysig picknickplats. Längst ut på en udde finns en eldstad och picknickbord. Vill du grilla tar du med egen ved. Lite närmare kvarnen finns stora grönytor perfekta för picknickfilten.

Ulva kvarn är en bra rastplats för den som kommer paddlande längs kanotleden Fyrisån. Här får man lyfta upp kanoten i dammen ovanför fallet och transportera den en bit på land. Vid Fyrishov stugby och camping kan du sommartid hyra en kanot och paddla uppströms till Ulva kvarn. Turen är drygt 5 km lång, enkel väg, och tar ca två timmar.

Tillgänglighet
Det går bra att ta sig runt med barnvagn och rullstol på området. Handikapptoalett finns.

Service
Stor parkering på västra sidan av ån, picknickbord, eldstad, toalett, hantverksby, café, restaurang.

Lite historia
Redan på 1300-talet omnämns kvarnstället vid Ulva. Platsen var ett vadställe för folk och fä, bland annat kunde man se vargen, ulven, ta sig över vattnet. Nuvarande kvarnhuset byggdes i slutet på 1750-talet och drevs som kvarn fram till 1963. 1998 brann byggnaden och fick därefter rustas och renoveras för att återinvigas 1999. Sedan 1984 är Ulva Kvarn ett hantverkscentrum.


Barnvagnsvänligt Barnvänligt Fiska Grilla Nära Uppsala Picknick Ta bussen Paddla och ro Smultronställe

Förvaltare och skötselansvarig

Uppsala kommun

Hitta hit

Ulva Kvarn ligger längs Fyrisån, 8 km norr om Uppsala.

Läs mer..


Vad gäller i området?

Vid Ulva kvarn gäller allemansrätten.

Dokument