Sweden  English 

Broborg

Rester efter fornborgen Broborg
Idag finns bara stenar kvar efter Upplands största fornborg Broborg. Foto: Emelie Runfeldt.
Person vid fornborgen
Foto: Emelie Runfeldt.

Knivsta kommun, fornborg, kulturstig

I fjärran syns mast och segel. Ett skepp är på väg från Östersjön in mot hamnen i Uppsala. Från höjden där borgen ligger har man god utsikt och kan övervaka både vattnet och landsvägen som går längs åsen lite längre bort. Året är 450 e Kr och Broborg är en plats full av liv och rörelse. 

Idag finns bara stenhögar kvar efter Upplands största fornborg. Platsen ligger på en höjd, 50 m ö h och av vattnet som band samman Uppsala med Östersjön finns bara den lilla Storån kvar. En stig leder dig från parkeringen och upp till toppen av kullen. Här möts du av mängder av stora stenbumlingar som en gång utgjorde borgens murar. Man slås av vilket enormt arbete det måste ha varit att bygga borgen. Idag växer träd på kullens sluttningar, men på flera ställen får du vacker utsikt över omgivande slätter.

Stigen går genom en fårhage upp till borgen. I själva borgen och på vägen upp till borgen är det mycket stenigt. Stigen genom hagen är lättgången och leder vidare till en lite källa. Några informationsskyltar längs vägen berättar om förglasade stenar i muren och en magisk källa. Slingan vid Broborg är en del av en längre stig som leder genom det fornlämningstäta området. Fortsätt gärna vandringen till Hönsgärde och Vallbyåsen. För att hitta dessa slingor behöver du ladda ner en kartfolder (se under läs mer).

Service
Parkering, uppmärkt stig med informationsskyltar.


Ut och gå Utsikt Smultronställe

Skötselansvarig

Knivsta kommun och Upplandsstiftelsen

Hitta hit

Med bil: Kör väg 77 från Knivsta. Efter ca 11 km, alldeles innan Husby Långhundra, svänger du vänster där det står skyltat mot Fornborg. Efter 1,2 km ligger Broborgs parkering på höger sida.

Med buss: Ta länsbussen som går från Knivsta mot Rimbo och kliv av vid hållplats Stenbybro östra. Härifrån är det drygt 1,2 km fram till Broborg.


Läs mer

Upplandsstiftelsen förvaltar Broborg tillsammans med Knivsta kommun och Länsstyrelsen. Läs mer om området på sidan Våra områden.

Knivsta kommun

Hönsgärde

Vallbyåsen

Vad gäller i området?

Vid Broborg gäller allemansrätten.