Sweden  English 

Björns skärgård

Utsikt_fran_Fyren_MA.jpg
Utsikt från fyren
Visa alla områden - Björn - ctl00_cph1_Image2
Fyren och fyrvaktarbostaden
skrantarna_UL.jpg
Skräntärna.

Tierps kommun, ö i ytterskärgården, fågelskådning

Fyrön Björn ligger längst ut i Björns skärgård, 5 km utanför norra spetsen av Hållnäshalvön. Detta läge gör ön till en utpräglad sträckfågellokal med flest besökande fågelskådare under september/oktober och maj.

Ön är några hundra meter lång och ca 100 m bred. På östra sidan finns fyren med fyrvaktarbostäder, i väster finns en träddunge och där emellan öppna hällar med gles buskvegetation.

Ett enkelt sätt att ta sig till Björn är att följa med på några av de utflykter som varje år anordnas av lokala fågelföreningar. En hamn med plats för 2-3 båtar finns. Under 2022 planeras renovering av bryggan och det kan periodvis göra det svårt att angöra med båt.

Här har genom åren setts många sällsyntheter och detta torde vara en anledning till att så många fågelskådare kommer hit. Dessutom passerar så gott som varje år arter som är svåra att se över fastlandet; t ex lommar, tretåig mås, grisslor och labbar. Vid rätta väderförhållanden kan även stora mängder gäss och änder dra förbi ön. Redan från juli/augusti börjar de sydsträckande arktiska vadarna rasta längs stränderna. 

På ön finns tältplats med eldstad och toalett. Det finns även två lägenheter att hyra i fyrvaktarbostaden.  


Fåglar

Hitta hit:

Björns skärgård ligger norr om Hållnäshalvön. Har du egen båt kan du ta bilen till Fågelsundet norr om Skärplinge och sedan båten därifrån.

Karta

Karta över området hittar du i Naturkartan

Läs mer

Båttransport till Björn

Naturtipset Fågelsundets naturstig

Hyra fyrvaktarbostaden

Läs mer om hur du bokar under Våra naturområden Hyra fyrvaktarbostaden på ön