Sweden  English 

Biskopseken

Biskopseken
Foto: Marianne Kahn.
Närbild på vitsippor
Foto: Gillis Aronsson.

Håbo kommun, gammal ståtlig ek, historiskt kulturlandskap

Den gamla Biskopseken är enorm. Omkretsen mäter 725 cm och dess ålder har beräknats till 550 år. Trädet är Håbo kommuns och Biskops-Arnös äldsta och grövsta ek.

En gångbro tar dig över ett dike och en stig leder vidare upp till eken. Testa hur många som behövs för att nå runt. Eller upptäck livet i en ek. Barnen kan klättra upp en bit i trädet. Vila här en stund och känn tiden flyta långsamt ett tag! 

Ut och gå
På Biskops Arnö finns fyra vandringsleder som är mellan två och fem kilometer långa. De tar dig genom det vackra landskapet med åkrar, ängar, skog och beteshagar. En av stigarna kallas Sinnenas stig. Den är 1,8 km lång och längs vägen kan du slå dig ner på ett antal iordninggjorda platser för att njuta av naturen och utsikten. En av dessa platser är Biskopseken. Kontakta folkhögskolan för att få tydligare information om lederna.

Picknick
Intill Biskopseken finns sex stora stubbar som skapar en härlig plats att inta medhavd fika, meditera eller leka på. Runt om på Biskops Arnö finns även många andra trevliga picknickplatser.

Service
Parkering finns vid folkhögskolan. Informationstavlor

Äta
På folkhögskolan på Biskops Arnö finns möjlighet att äta lunch alla dagar i veckan. Ring gärna till köket i förväg och boka: 0171-826 80.

Elda
Det finns ingen eldstad vid Biskopseken men du hittar eldstäder på Fästningsberget och vid badplatsen på nordvästra delen av ön.

På vandrarhemmet går det att låna utegrillar. Ring i förväg till vandrarhemmet så att personalen kan plocka fram dem.

Toalett
I skolhuset finns toalett.

Tillgänglighet
På Biskops Arnö finns flera grusvägar att promenera på och med en  lite mer terränggående barnvagn eller rullstol kan du följa dessa. Vill du gå en runda krävs dock ofta att du går delvis på stig.

De uppmärkta vandringsstigarna är 2, 3, 4 och 5 km långa. Dessa rundor är en blandning av hård grusväg och stig. Den kortaste rundan är blåmarkerad och 2 km lång och går bra att gå med barnvagn. För de övriga tre stigarna gäller att mellan 15 maj och 15 oktober finns betesdjur på ön och då hindras framkomligheten för barnvagnar och rullstolar av en v-formad övergång i staketet.  

Längs sinnenas stig kan det vara svårt att ta sig fram till Ravinen och Fästningsberget med rullstol. De övriga sex sinnenas rum går bra att komma till.

Övernatta
På Biskops Arnö finns Bed & Breakfast året runt och ett sommaröppet vandrarhem.Läs mer..

Ut och gå Picknick Barnvänligt Smultronställe

Förvaltare

Statens fastighetsverk

Hitta hit

Biskops-Arnö ligger 10 km norr om Bålsta. Från parkeringen följer du grusvägen som leder in på ön, men tar höger efter sista skolbyggnaden. Följ vägen fram till eken.

Läs mer..


Vad gäller i området?

På Biskops-Arnö gäller allemansrätten, men på södra delen finns ett Natura 2000-område där särskilda föreskrifter gäller.  

Dokument