En kajaktur i Gräsö skärgård

Tom_kajak_ER_.jpg
Foto: Emelie Runfeldt

En kajaktur i Gräsö skärgård
Ön Rävsten, just utanför södra spetsen av Gräsö, är ett lämpligt ställe att börja en paddeltur.
Här är nära både till en lugnare innerskärgård och till de öppna, oskyddade havsvidderna. Under sommarmånaderna finns här fullt utrustade kajaker att hyra för dag- och veckoturer. Den väl skyddade viken, där den ovane paddlaren kan känna sig för innan turen går vidare ut bland öarna, är också entrén till Rävstens stugby och lägergård.

 

Augusti är en bra paddelmånad. Vattnet är fortfarande badvarmt och fjärdarna ligger ofta i bleke och tystnad. Nu är tiden för den erfarne paddlaren att söka sig till ytterskärens lediga vikar.
Skärgården mellan södra Gräsö och Örskär i norr är i stort sett obebyggd. Här hukar bara enstaka fiskestugor i skydd av trädungar och skrevor medan det ner mot Vässarön i söder finns flera levande skärgårdshemman.

Paddlingen mot norr för oss förbi stora skogsklädda öar omgivna av skär och grynnor. Här stiger landet upp ur havet, grundar upp vikar och skapar nya miniskärgårdar där bara kajaker hör hemma.
Trots mängden öar är den öppna horisonten ständigt närvarande. Vid annalkande vind är det alltid lätt att finna lä och avståndet till fastlandets skyddande vikar är kort.

Flera större områden, som under våren och sommaren är reserverade för de häckande sjöfåglarna, är nu tillgängliga. Vi passerar skockande ejderkullar som smiter runt uddarna medan de sista silvertärnorna störtdyker i lugnvattnet.

Efter en rast på Fluttuskärens välslipade hällar anar vi Örskär i nordväst. Här ligger havet öppet och nordvinden har fritt spelrum. Över Gräsölandet kretsar en havsörn samtidigt som vi tar de sista paddeltagen in mot bryggan i Örskärssund. En lätt promenad genom Örskärs skuggande tallskog tar oss till fyrplatsen och vandrarhemmet.
Läs mer..