Friluftslivets år 2021

Hopp_orig.jpg

Luften är fri, Friluftslivets år 2021!

År 2021 är utsett till Friluftslivets år! Målet med året är att få fler människor att prova på friluftsliv. På den här sidan samlar vi länkar och information om vad som är på gång, nationellt och i Uppsala län. 

På webbplatsen  luftenarfri.nu hittar du massor av aktiviteter på olika platser runt om i Sverige.

Hitta ut med hjälp av Naturkartan

I appen Naturkartan, eller på webbplatsen naturkartan.se/uppsalan, hittar du information om länets naturreservat, friluftsområden, smultronställen och vandringsleder. 

Den digitala utflyktslådan

Under juni månad är temat för Friluftslivets år "Äta ute". Som en del i det lanseras en digital utflyktslåda och fototävlingen Ovanlig mat på ovanlig platsLäs mer här!

Naturaktiviteter för skolan

Naturskolorna i Uppsala län firar Friluftslivets år genom att dela med sig av sina bästa aktiviteter för skolan Det är övningar och lekar som passar att göra ute i naturen. 

Utetips för familjer - på flera språk!

Våra flerspråkiga naturvärdar Badr och Houshang tipsar om aktiviteter att göra ute med barn. Här hittar du filmer på svenska, arabiska och persiska!

Följ fågelkompisarna längs Upplandsleden!

Den 26 mars placerade vi ut tre stycken fågelkompisar längs Upplandsleden. Målet är att de under våren och sommaren ska få flyga runt till olika platser, längs olika etapper, med hjälp av besökare på leden. Talgoxen Tanja startar sin resa i Gropholmarnas naturreservat, etapp 16. Bofinken Boris startar i närheten av Borgardalsbadet, etapp 3 och hackspetten Hasse utgår från naturreservatet Härjarö. Här kan du följa deras resa!

Hitta din utmaning!

Vilken utmaning ger du dig själv, för att få in mer utevistelse under 2021? Här hittar du inspiration från några andra som valt sin utmaning. 

Spela friluftsbingo

Länsstyrelsen har tillsammans med oss och länets kommuner tagit fram ett friluftsbingo för att inspirera fler till att ge sig ut i naturen. Utmana dig själv, familjen, vännerna eller kollegorna. Du som deltar kan också vara med i utlottningen av priser. Läs mer och ladda ner brickan på Länsstyrelsens hemsida.
Spela Friluftsbingo

Luften_ar_fri_rund_bakgrund_RGB.jpg

Om Luften är fri

Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten.

Läs mer på luftenarfri.nu

Månadsaktiviteter

Under varje månad kommer en aktivitet att lyftas fram lite extra. 

Januari - Invigning friluftslivets år 2021
Februari - Inspiratör friluftsliv
Mars - Friluftskompis
April - Hela Sveriges friluftsdag
Maj - Friluftsliv i skyddad natur
Juni - Äta ute
Juli - Sova ute
Augusti - Jag har aldrig...
September - Gilla friluftslivet
Oktober - Lära ute
November - Må bra ute
December - Dialog friluftsliv

Luften är fri, Friluftslivets år, i sociala medier

Instagram

Facebook

YouTube

#Luftenarfri

#Luftenärfri

#Friluftslivetsår2021