Friluftslivets år 2021

Hopp_orig.jpg

Luften är fri, Friluftslivets år 2021!

År 2021 är utsett till Friluftslivets år! Målet med året är att få fler människor att prova på friluftsliv. På den här sidan samlar vi länkar och information om vad som är på gång, nationellt och i Uppsala län. 

På webbplatsen  luftenarfri.nu hittar du massor av aktiviteter på olika platser runt om i Sverige.

Naturaktiviteter för skolan

Naturskolorna i Uppsala län firar Friluftslivets år genom att dela med sig av sina bästa aktiviteter för skolan Det är övningar och lekar som passar att göra ute i naturen. 

Utetips för familjer - på flera språk!

Våra flerspråkiga naturvärdar Badr och Houshang tipsar om aktiviteter att göra ute med barn. Här hittar du filmer på svenska, arabiska och persiska!

Hitta din utmaning!

Vilken utmaning ger du dig själv, för att få in mer utevistelse under 2021? Här hittar du inspiration från några andra som valt sin utmaning. 

Månadstema februari - Inspiratör friluftsliv

Sammanfattning av månadstemat för februari, från webbplatsen luftenarfri.nu:
Alla som är vana att vara ute kan bli inspiratörer för Friluftslivets år 2021. Vi är många inom friluftslivet som kan hjälpa och stolt visa vårt eget friluftsliv. Målet med friluftslivets år är att nå de ovana och få dem att stanna kvar inom friluftslivet, antingen i en förening eller som naturbesökare.Det finns många som vill vara ute men som inte kommer ut. Forskning visar att en av orsakerna till att människor inte är ute är att de saknar någon att vara ute med. Om vi hjälps åt att lyfta inspiratörer och ambassadörer för alla former av friluftsliv kan inspirationen leda till att en person vågar ta sig utanför dörren, en annan kan stanna ute lite längre och göra mer. 

Dela gärna dina bästa naturupplevelser på #inspiratörfriluftsliv. Alla kan vara med och sprida budskapet, via sociala medier, webb och egna nätverk. 


Luften_ar_fri_rund_bakgrund_RGB.jpg

Om Luften är fri

Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten.

Läs mer på luftenarfri.nu

Månadsaktiviteter

Under varje månad kommer en aktivitet att lyftas fram lite extra. 

Januari - Invigning friluftslivets år 2021
Februari - Inspiratör friluftsliv
Mars - Friluftskompis
April - Hela Sveriges friluftsdag
Maj - Friluftsliv i skyddad natur
Juni - Äta ute
Juli - Sova ute
Augusti - Jag har aldrig...
September - Gilla friluftslivet
Oktober - Lära ute
November - Må bra ute
December - Dialog friluftsliv

Luften är fri, Friluftslivets år, i sociala medier

Instagram

Facebook

YouTube

#Luftenarfri