Bo inne: Skekarsbo–Östa via Tåg i Tärnsjö

kyrkspangen_ER_.jpg
Kyrkspången tidig vår. Foto: Emelie Runfeldt.

Det här turförslaget innehåller ett lite annorlunda boende på vandrarhemmet Tåg i Tärnsjö.
Det är behaglig längd på etapperna, 9 km första dagen och 10 km andra. Men det är bra, för det finns flera fina platser att stanna till vid längs vägen. 

Du startar vandringen i Skekarsbo och följer sedan etapp 19 mot Tärnsjö. Denna etapp kallas även för kyrkstigen och den går genom ett varierande och spännande kulturlandskap. Du passerar flera fina rastplatser som Österbo fäbodar, kolarkojan i Messkog och smultronstället Hagudden. Dessutom får du vandra längs den nästan 700 m långa Kyrkspången som tar dig över Nordmyran där flyttfåglar rastar under vår och höst. 

Etappen slutar vid Nora kyrka i utkanten av Tärnsjö. Härifrån är det ytterligare 500 m till vandrarhemmet. Från parkeringen vid kyrkan följer du Kyrkvägen in mot samhället och svänger sen vänster på Museivägen där det står skyltat mot hembygdsgård. Vandrarhemmet ligger alldeles intill hembygdsgården. 

Dag två startar du åter vid kyrkan och följer nu etapp 20, eller Ljusbäcksleden som den också kallas, mot Östa naturreservat vid Färnebofjärden. Förutom en bit i början så går vandringen den här dagen nästan enbart längs skogsstigar. Ungefär mitt på sträckan finns en rastplats, vid Stenharsudd. 

Mot slutet når du fram till naturreservatet Östa som gränsar till Färnebofjärdens nationalpark. Får du tid över så besök gärna fågeltornet på Stormossen eller någon av reservatets långsträckta sandstränder. I norra delen finns en camping. 

Tyvärr går det varken att ta sig till Skekarsbo eller till Östa med buss, vilket är en nackdel med det här turförslaget. Ett alternativ kan vara att parkera i Östa och sedan beställa taxi till starten i Skekarsbo. 

Bra att veta


Längd: 9 km första dagen och 10 km andra. 
Boende:
Vandrarhemmet Tåg i Tärnsjö, i samhället Tärnsjö. 
Service:  Parkering vid start och mål. Busshållplats i Tärnsjö. Flera rastplatser med eldstad längs etapp 19. En rastplats med ekdstad längs etapp 20. Camping, bad, kiosk mm i Östa. 

Hitta hit

Turen börjar vid Skekarsbo, nordväst om Tärnsjö.

Med bil: För att komma till Skekarsbo kör du in i Tärnsjö och följer huvudgatan (Storgatan) norrut. I utkanten av samhället sväng mot Gäddsjö. Härifrån är det skyltat mot Kyrkstigen och Skekarsbo.

Med buss: Till starten vid Skekarsbo finns ingen kollektivtrafik. I Tärnsjö centrum finns busshållplats. Centrum ligger 500 m från etappens slut vid Nora kyrka. 

Vägkarta

UL, Upplands lokaltrafik