Digital utflyktslåda till naturen


Vill du äta ute?

Under juni är det tema Äta ute för Friluftslivets år! 

Som en del i projektet lanseras den digitala utflyktslådan. I den hittar du tips på spännande platser i länet där man också kan ha en picknick.
Vad sägs om ätliga växter, salta sillar vid havet, besök vid mejerier eller bortglömda avrättningsplatser.

Utmaningen Ovanlig mat på ovanlig plats ingår i den digitala utflyktslådan. Det är en fototävling där man kan skicka in bilder på sin picknick, gärna oväntade och lekfulla.

Den digitala utflyktslådan är fylld av inspiration
och du hittar den här www.slu.se/ata-ute

Tips om utflyktsmål, också lite oväntade sådana.

Tips om aktiviteter man kan göra utomhus, många av dem är gratis.

Tips om lokala och annorlunda måltider man kan äta utomhus.

Tips om ätliga vilda växter som man kan dekorera sin måltid med.

Fototävlingen ”Oväntad mat på oväntad plats”.


Fototävlingen Oväntad mat på oväntad plats

En fototävling som inspirerar till kreativitet och spännande upplevelser i Uppsala län.

Den är öppen under juni och juli månad och man kan skicka in bilder senast 31 juli 2021 till www.slu.se/ata-ute. Bilderna ska visa oväntad mat på oväntade platser i naturen.

Den digitala utflyktslådan är ett initiativ för att uppmärksamma Friluftslivets år - Luften är fri (månadstema juni Äta ute) i Uppsala län.
Utflyktslådan är framtagen i samarbete mellan SLU Future FoodSLU Centrum för naturvägledningLänsstyrelsen Uppsala länÄT UPPsala län och Upplandsstiftelsen.

Mer om projektet Oväntad mat på oväntad plats

Under coronapandemin har”äta ute” fått en ny mening. Aldrig tidigare har så många varit ute i naturen och grillat korv eller picknickat. Nu när naturen är som vackrast vill vi ”elda på” äta ute-trenden ännu mer genom att erbjuda en digital utflyktslåda full med roliga och lite oväntade förslag på utflyktsmål i Uppsala län. Utflyktsmålen kombineras med tips på mat med historisk anknytning att äta vid historiska platser, tips på ätliga växter och en fototävling. 

År 2021 är Friluftslivets år, en nationell satsning som går ut på att fler ska upptäcka friluftslivets möjligheter. Inom juni månads tema ”Äta ute” gör SLU Future Food, SLU Centrum för naturvägledning, Länsstyrelsen Uppsala län och Upplandsstiftelsen en gemensam satsning för att uppmärksamma detta i Uppsala län, med temat ”Ät ute i Uppsala län – Oväntad mat på oväntad plats”.

I den digitala utflyktslådan finns bland annat roliga och lite oväntade förslag på utflyktsmål i länet och tips på mat med historisk anknytning att äta vid historiska platser. Här kan du också lära dig några ätliga växter att dekorera din måltid med. Målet är att inspirera till vistelse i naturen och få fler människor att upptäcka nya platser och lokal mat. Utflyktslådan innehåller också fototävlingen ”Oväntad mat på oväntad plats”, som är öppen till och med den 15 augusti 2021.

– Vi hoppas att många nappar på utmaningen och bjuder någon på oväntad mat på oväntad plats. Det finns så mycket fin natur och spännande platser att upptäcka, ofta närmare än man tror, säger Per Bengtsson vid SLU Centrum för naturvägledning.

Initiativet vill också uppmärksamma arbetet med den nationella livsmedelsstrategin och den lokala livsmedelsstrategin Ät Uppsala län. Vad du väljer att stoppa i matsäcken kan hjälpa till att forma landskapet du har runt omkring dig. Genom att välja svenska och lokalproducerade livsmedel kan du bidra till en ökad livsmedelsproduktion i länet och bidra till den biologiska mångfalden.

- Genom utflyktslådan och tävlingen Oväntad mat på oväntad plats vill vi inspirera till nya, kanske lite ovanliga vinklar, på friluftsliv och uppmuntra till att upptäcka länets lokala mat, säger Per Bengtsson vid SLU Centrum för naturvägledning. Vi hoppas också att många hjälper till att sprida utmaningen och inspirera själva genom att dela bilder på Instagram #oväntatmatpåoväntadplats. 

Bakgrund

Friluftslivets år 2021 – Luften är fri – syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. www.luftenarfri.nu

Länsstyrelsen i Uppsala län, SLU Future Food, Upplandsstiftelsen och SLU Centrum för naturvägledning har gemensamt tagit fram material till och skapat den digitala utflyktslådan.

Målsättningen är att stimulera till vistelse i naturen i Uppsala och att upptäcka nya platser, gärna i kombination med en trevlig måltid.

Dela i sociala medier

Med hashtaggen #oväntadmatpåoväntadplats

För mer information kontakta:

Anna Maria Wremp, SLU Future Food, 018-671394

Per Bengtsson, SLU Centrum för naturvägledning, 070-946 88 51

Karolina Vessby, Upplandsstiftelsen

Sara Eskhult, Länsstyrelsen Uppsala län

Fakta

Intresset för att vistas utomhus i naturen har ökat dramatiskt det senaste året. För riktigt populära besöksmål inom Uppsala län har ökningen mer än fördubblats. Men många kommer ändå inte ut och upplever de fina platser som finns i länet. Friluftslivets år 2021 är en nationell satsning som går ut på att fler ska upptäcka friluftslivets möjligheter. Varje månad under året har ett tema och för juni månad är temat ”Äta ute”. SLU Future Food, SLU Centrum för naturvägledning, Länsstyrelsen Uppsala län och Upplandsstiftelsen gör därför en gemensam satsning för att uppmärksamma detta i Uppsala län, med temat ”Ät ute i Uppsala län – Oväntad mat på oväntad plats”.


» Tillbaks till fler aktiviteter