Sweden  English 

Skattmansöådalens naturreservat

Utsikt över Skattmansöådalens gröna ängar.
Vy över Skattmansöådalen. Foto: Mona Bodin.
Gammal stenvalvsbro över ett forsande vattenfall.
Skattmansöån vid Ytterkvarn. Foto: Berndt Godin.
Rastbänkar med bord tillverkat av gamla kvarnstenar.
Den mysiga rastplatsen vid Ytterkvarn. Foto: Emelie Runfeldt.

Enköpings kommun, djup ådal, strövstigar, Upplandsleden, skidbacke

Under tusentals år har Skattmansöån slingrat sig fram genom landskapet och skurit sig ner genom den djupa leran. Idag flyter ån fram på botten av en vacker ravin med bitvis riktigt branta sidor.

Skidor
Skattmansöådalens naturreservat är en plats som passar att besöka när som helst på året. Vintertid finns här Upplands högsta skidbacke med två liftar och spår för längdskidåkning och pulkabacke. Tillbringa gärna en heldag här. Intill backen hittar du värmestuga, ett vindskydd och grillplatser med vedförråd. 

Ströva genom ådalen
Genom ådalen går flera strövstigar. Från skidbacken kan du vandra den orangemarkerade Upplandsleden 1,6 km norrut till den historiskt intressanta platsen Ytterkvarn. Vill du vandra längre fortsätter Upplandsleden söderut ner till Härjarö och norrut till Siggeforasjön.

En historisk plats
Ytterkvarn ligger omgivet av lummig grönska i den nordvästra delen av reservatet. En gång låg här ett blomstrande järnbruk och rester efter detta finns kvar vid rastplatsen intill den forsande Skattmansöån.

Här är det fint att slå sig ner på en filt i gräset eller vid de annorlunda picknickborden, gjorda av gamla kvarnstenar. Från Ytterkvarn kan du vandra en stigslinga norrut genom en fin beteshage. Stigen är 1,2 km lång och går tillbaka till Ytterkvarn längs med ån.

Blommor
Djur går och betar på ravinens sluttningar och håller ådalen öppen. Betande djur gynnar också många växter och besöker du Skattmansöådalen under våren möts du av en fantastisk blomsterprakt.


Läs mer..

Barnvänligt Blommor Grilla Picknick Ut och gå Naturreservat

  • bild
    Upplandsleden, Från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr slingrar sig den 50 mil långa Upplandsleden. En vandring ger ...

Förvaltare

Naturreservatet sköts av Länsstyrelsen

Hitta hit

Skattmansöådalen ligger ca 30 km väster om Uppsala och 20 km norr om Enköping.

Läs mer..


Läs mer

Länsstyrelsen