Sweden  English 

Örskär

Visa alla områden - Örskär - ctl00_cph1_mainimg
Utsikt från Örskärs fyr. Foto: Anett Wass
Visa alla områden - Örskär - ctl00_cph1_Image2
Foto: Anett Wass
Golgroda_GA_.jpg
Gölgroda. Foto: Gillis Aronsson

Östhammars kommun, orkidéer, strövstigar, klippor, tallskog

Norr om Gräsö ligger ön Örskär. Utanför östra och norra sidan öppnar sig det vidsträckta havet vars vågor spolat rent strandens berghällar. Längre in på ön växer skog med många små gölar och kärr. Till Örskär kan du komma för att bada från klipporna, vandra bland vackra orkidéer, fiska, skåda fåglar eller bara njuta av havet, vinden och vågorna.

Ännu på slutet av 1800-talet bodde ganska många personer på Örskär. De lämnade efter sig ett jordbrukslandskap som fortfarande sköts genom bete och slåtter. Idag är dock största delen av ön naturreservat och här får naturen utvecklas fritt. Marken innehåller mycket kalk vilket gör att många orkidéer lever och frodas här. Man har faktiskt hittat 18 av Upplands ca 26 orkidéarter på Örskär. Fåglar finns det också gott om. Ön är en viktig rastplats för fåglarna under flyttsäsongen. Det finns också ett annat litet djur som är ganska speciellt. Det är gölgrodan, som du kan höra under lekperioden i slutet av maj/början på juni. Grodan finns på några platser i norra Uppland, men ingen annanstans i Sverige.


Läs mer..

Blommor Fiska Havskontakt Naturreservat Fåglar

Skötselansvarig

Skärgårdsstiftelsen ansvarar för naturreservatet. Upplandsstiftelsen för naturstigen.

Hitta hit

Örskär ligger alldeles norr om Gräsö. För att komma hit behöver du en båt. Har du ingen egen kan du boka transport över Örskärssundet från norra änden på Gräsö.

Läs mer..